Keresés
Close this search box.

Advent a testi-leki megtisztulás jegyében

//

A WHO meghatározása szerint „az egészség a teljes testi, szellemi-lelki és szociális jóllét állapota, s nem pusztán a betegség vagy nyomorékság hiánya” (1946). Kezdetben az orvosok a „jóllét állapotát” a betegség hiányával tették egyenlővé. Teljesen új szemlélet az egészségtudományban annak elismerése, hogy az egészséget az ember viselkedése is befolyásolja.

Ép testben ép lélek – tartja a mondás. Úgy érzem, hogy a testem nagyon értékes eszköz, és ha nem vigyázok rá, akkor lelki állapotom is leromlik. Ezért már évek óta gyakorlatommá vált, hogy sátoros ünnepek előtt hathetes böjtöt tartok, és próbálom a test-lélek-szellem harmóniáját helyreállítani az életemben. Ilyenkor magam állítom össze a saját böjtömre vonatkozó, de az egészségemre nem káros étrendemet, s közben sokat meditálok. Mindezek eredményeként sokkal könnyebbnek és rugalmasabbnak érzem magam.

Így Karácsony közeledtével azt tapasztalom, hogy sokkal tisztábban, sokkal nagyobb lelki nyugalommal, és sokkal kevesebb anyagi ráfordítással is tudok Ünnepelni, hiszen a Szeretet ünnepén jó érzés, amikor nemcsak az ajándékok, de maga a szeretet is jelen van életünkben. Számomra a sátoros Ünnepek és a szeretet Ünnepének időszaka egy olyan felkészülést jelent, amikor testileg, lelkileg megtisztulva ülhetek az Ünnepi asztalhoz.

Az egészség és betegség szubjektív megítélése ugyanolyan fontos, mint az objektív egészségi állapot, hiszen ez szabályozza egészség-magatartásunkat és orvoshoz fordulási szokásainkat. Az egészségi állapot önértékeléséből következtethetünk a szervezet fizikális és mentális állapotára. Az egyén saját egészségről alkotott véleménye, illetve egészség- és betegségképe kölcsönösen hatnak egymásra. Maga az „egészség” szó az egészre, a jó erőben lévő és boldoguló emberre utal, a személyiség egészét, épségét, hibátlanságát, azaz jóllétét jelenti.

Manapság a böjtnapok nem olyan divatosak, mint egykor voltak. A főböjt kivételével már nem szokás az egészség vagy erőnlét rovására böjtölni. Napjainkban, amikor a társadalom döntő többsége napi három teljes étkezéshez szokott, a böjt mindenkire komoly fizikai hatást gyakorolna. A legfontosabb amúgy is a szándék, amivel elhatározzuk, hogy böjtölni akarunk. Személyes böjt helyett adakozhatunk bőkezűen, és viselkedjünk együttérzően, megértően a rászorulókkal. Adjunk például egy napi ételpénzünknek megfelelő összeget valamely segélyszervezetnek, szegény embernek, vagy idős rokonnak.

Dr. Ozsváth Mária
ÁNTSZ-OSZMK, Komplementer Medicina, mb. országos főorvos,
Honoris Causa szemtréner, szemész szakfőorvos
www.alternativszemdr.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!