Keresés
Close this search box.

Csíráztass a „télikertben”!

//

Aki a városban él, annak is lehet zöldséges kertje, üvegház híján, csíráztatással télen is miniatűr kertet varázsolhatunk a konyhaablakba. Így kis helyen, kevés munkával is kielégíthetjük friss zöldségek iránti igényünket, ráadásul a csírák már kis mennyiségben fogyasztva is remek hatással vannak szervezetünkre.

Csíráztass a „télikertben”!

Készen is vásárolhatunk csíráztató edényt, műanyagból több emeletes változatok is léteznek. A legolcsóbb megoldás a befőttesüveg, melynek nyílására gumival gézt, szúnyoghálót, vagy akár egy régi nylonharisnyát rögzítünk.

Válasszunk jó minőségű magvakat, ne legyenek se öregek, se vegyszeresek.

Szűrőben, folyóvíz alatt mossuk át őket, a mennyiségnél vegyük figyelembe, hogy áztatás során a magvak megduzzadnak, a csírák pedig a magok eredeti térfogatának sokszorosára növekednek. Öntsünk rájuk annyi langyos vizet, hogy épp ellepje őket. Az áztatási idő magfajtától függ: gabonaféléket 12 órán át, apróbb magvakat 4-8 órán át, vastagabb héjú, olajos magvakat 18-24 órán át célszerű áztatni. A kifejezetten csíráztatásra árusított magvaknál a csomagoláson jelzik az ajánlott áztatási időt. A 25-28 °C ideális számukra, szobahőmérsékleten hosszabb az áztatási idő.

Áztatás után újra öblítsük le a magokat, majd töltsük meg velük a csíráztató edényt legfeljebb a harmadáig, hogy elegendő hely maradjon a növekedéshez. Többemeletes csíráztató készletnél a legalsó, zárt tálba kerül a víz, erre tegyük a lyukas tálakat a magokkal. A hálóval fedett befőttesüveget tároljuk nyílással lefelé, kb. 45 fokos szögben támasztva, alatta legyen egy tál, amibe a víz lecsöpöghet. A háló mindig tiszta legyen a szellőzés érdekében. Az első 2-4 napon tartsuk az edényt sötét, meleg, jól szellőző helyen.

2-4 nap múlva, szűrőbe téve, egy tál vízben gyengéden átmosva, távolítsuk el a levált maghéjakat, melyek kellemetlen szagot, penészedést okozhatnak. Csöpögtetés után a csíráztató edénybe visszatéve, már világos helyre, de nem közvetlen napfényre kerülhetnek a magok. Egyes fajták már ekkor fogyaszthatók, mások több időt igényelnek, de ez egyéni ízlés kérdése is. A lencse, csicseriborsó, mungóbab például, fiatalon, sötétből kivéve a legfinomabb, amíg a csírák zsengék.

„Aratás” előtt ismét öblítsük le a csírákat, frissen a legjobb fogyasztani, de hűtőben, üvegben frissek maradnak, és még 1-2 hétig lassan tovább fejlődnek. Fogyasztás előtt 1-2 órára közvetlen napfényre is kitehetjük.

Van, aki elejétől kezdve világos helyen csíráztat, s nemcsak egy fajtát, hanem saját ízlése szerinti magkeveréket állít elő pl. brokkoli, csicseriborsó, hagyma, káposzta, lencse, lucerna, mustármag, napraforgó, retek, szezámmag, tönkölybúza, vöröskáposzta, esetleg zsázsa felhasználásával.

Csíráinkat pedig akár nyersen – salátában, szendvicsben –, akár főzelék- vagy levesbetétként fogyaszthatjuk, sőt süteményekbe is süthetjük. Szárítás után ledarálva lisztkeverékbe is tehetők. Jó étvágyat!

Vargha Sára, kertészmérnök
www.permakultura.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!