Keresés
Close this search box.

Fertőzések kontra immunrendszer

//

A legtöbb kórokozó cseppfertőzéssel, azaz a belélegzett levegő útján jut be szervezetünkbe. Megbetegszünk-e vagy sem? – Mindez immunrendszerünk hatékonyságán múlik. Az első védelmi vonalat manduláink képezik, nem csoda hát, hogy az első panaszok gyakran a torok-garat területén jelentkeznek. Ne a mandulák gyors eltávolításával kezdjük! Erősítsük inkább védekező rendszerünket!

Fertőzések kontra immunrendszer

Vírus vagy baktérium?

A torokgyulladás a garatnyálkahártya gyulladása, melyet nagyon sok kórokozó kiválthat. Az esetek zömében vírus áll a háttérben, amit antibiotikummal gyógyítani nem tudunk. Ilyenkor csak láz- és fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, illetve folyadékpótlás a dolgunk. A vírusos eredetű gyulladások néhány napon belül többnyire maguktól is gyógyulásnak indulnak, így nem is igényelnek különösebb kezelést.

Természetes gyógymódok

A torok- és mandulagyulladások kezelésében egyaránt fontos gondoskodunk a folyadék és C-vitamin utánpótlásról. A mézzel ízesített gyógyteák fogyasztásával a köhögést és a gyulladást is csillapíthatjuk.

Kamilla – a legismertebb gyulladáscsökkentő hatású gyógy-növényünk. Kellemes íze miatt gyermekek is szívesen fogyasztják a belőle készült főzetet.

Zsálya – a „torokfájás háziszereként” is ismert gyógynövényből készült főzet fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladásgátló hatású, szájnyálkahártya gyulladások kezelésére is kiváló.

Hagymatea – 2 nagy fej hagyma megmosott külső, vörös leveleit 1,5 liter vízbe tesszük, 3 percig főzzük, majd szűrve, mézzel isszuk. A hagymateát köptetőként is alkalmazhatjuk, ha 1 fej hagymát egy liter vízben megfőzünk, majd mézzel ízesítjük.

A tejtermékek, a dió és a banán nyákképző hatásúak, ezért érdemes kihagyni őket az étrendből!

A mandulák – különösen az első életévek során – nagyon lényegesek az immunrendszer számára. Az orr- és torokmandulák olyan védőanyagokat termelnek, melyek felveszik a harcot a kórokozókkal szemben. A harc közben azonban a mandulák is begyulladhatnak. Ha a fertőzések nagy gyakorisággal követik egymást, előfordulhat, hogy létrejön egy folytonosan duzzadt, krónikus mandulagyulladás. A mandulákat azonban pusztán azért, mert megduzzadtak, még nem kell eltávolítani.

Ha muszáj kivenni

A mandulaműtét elbírálása mindig egyedi, szükségességéről a szakorvos pontos szabályok, előírások alapján dönt, esetenként más szakterületek képviselőivel is konzultálva. 3 éves kor után rendszerint a következő esetekben javasoljuk a műtét elvégzését:

Tüszős mandulagyulladás – A klasszikus tüszős mandulagyulladás a várandósság időszakából, magzati korból származó anyai védettség miatt 3 éves kor alatt gyakorlatilag nem fordul elő. Ezt a jól körülhatárolt kórképet egy Streptococcus törzsbéli baktérium okozza, és megfelelő antibiotikumra jól gyógyul. Problémát az jelent, ha ezek a fertőzések egy éven belül többször, 4-5 alkalommal ismétlődnek és magas lázzal járnak.

Tályog – Tüszős mandulagyulladás szövődményeként a mandula körül tályog alakulhat ki. A duzzanat oly mértékű lehet, hogy a beteg képtelen nyelni, szájzára alakul ki. Heves, féloldali, fülbe sugárzó fájdalom jelentkezik. A rendkívül veszélyes kórkép mindenképpen kórházi kezelést igényel. A műtét elvégzésére a tályog lezajlása után van lehetőség.

Veszélyes szövődmények – A műtét különösen indokolt lehet, ha a gyulladások következtében másodlagos betegségek lépnek fel. Ezek kialakulhatnak a bőr, az ízületek, a vese és a szív területén is. Ilyen esetekben, ha a mandula gócként szerepel, eltávolítása megszünteti a szövődményes panaszokat is.

Orrmandula nagyobbodás – Kisgyermekkorban a szűk felső légutak átmérőjét már az orrmandula enyhe fokú megnagyobbodása is jelentősen csökkentheti. A gyerekeknél ilyen esetekben akadályozottá válik az orrlégzés és a fül dobüregének szellőzése, melynek következtében krónikus fülgyulladás is kialakulhat. Súlyosabb esetekben a megnagyobbodás olyan nagymértékű lehet, hogy éjszakai légzéskimaradást és ezzel oxigénhiányos állapotot idéz elő. Ez utóbbi kialakulásában azonban sokszor a megnagyobbodott torokmandula áll. Az éjszakai légzéskimaradások jól vizsgálhatók korszerű alváslaborokban. Amennyiben az eredmény indokolja, szükségessé válhat a megnagyobbodott torokmandula kivétele is az oxygénhiányos állapot megszüntetésére.

dr. Csányi Márta, fül-orr-gégész szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!