Keresés
Close this search box.

Gerinctorna

//

A civilizáció fejlődésével, egyre kevesebb mozgás jellemzi életünket. Egyre ritkábban látjuk, hogy a gyerekek szabadidejükben fociznak, szaladgálnak. Később a számítógépes ülő munka és a folyamatos pszichés túlterhelés tovább rontja a helyzetet. Hogyan javíthatnánk ezen?

Gerinctorna

Gerincünk – központi elhelyezkedése következtében – tartó és mozgató apparátusunk legerősebben igénybe vett része, mely a legtöbb mechanikai hatásnak van kitéve. Ráadásul igen egyirányú terhelést kap.

Az egyensúly hiánya nyak-, hát- és derékfájás képében jelentkezik. A gyenge hátizomzatú ember hamar elfárad, nem bírja a terhelést. A súlyt ilyenkor az izomzat helyett a szalagrendszer viseli, a porckorongok nagyobb terhelés alá kerülnek, ami károsítja anyagcseréjüket, eközben csökken a rugalmasságuk és ellapulnak.

A megváltozott körülmények következtében az érintett gerincszakasz elveszti stabilitását. Egyes izmok megrövidülnek, mások megnyúlnak, s ezzel máris megbomlik az izomegyensúly. A nagyobb baj az, hogy az ilyen módon sérült gerinc a későbbiekben nehezebben fogja tolerálni a gerinc mentén ható összenyomó erőket (pl. cipekedés, futás, tartós állás stb.).

Egyre drágább szerekkel és gyógymódokkal próbálkozunk, egyre hosszabb időre maradunk ki a munkából, teljesítményünk és eredményességünk is romlik.

Létezik már ülőpárna, autósülésre, irodai székre helyezhető deréktámasz, számtalan csodaeszköz, a legjobb módszer azonban mégis a torna.

A speciális gerinctorna lényege a nyújtás, erősítés és lazítás. Amikor a gerinc melletti izmokat megnyújtjuk, nemcsak a porckorongok jutnak oxigénhez, de az itt futó idegszálak is felszabadulhatnak a nyomás alól. A hátizmok erősítésével elérhetjük, hogy jobb legyen a tartásunk. A hát izomzatán kívül fontos a hasizmok és a farizmok megerősítése is, hiszen azok természetes fűzőként körülvéve a gerincoszlopot, tehermentesítik azt.

Az előreesett vállak miatt megrövidült mellizmok nyújtását például az ún. ajtófélfa gyakorlattal segíthetjük, amikor széttárt karjainkat kétoldalt az ajtófélfára támasztjuk és mellkasunkat fokozatosan előre feszítjük.

Habár sokfelé olvashatunk gerinctorna gyakorlatokat, eleinte mégis célszerű szakember segítségét kérni, mert a rosszul végzett gyakorlatok még árthatnak is. A fájdalmak megelőzésére, elkerülésére, minimum heti 3-szor, még inkább naponta tornázzunk.

Az egyénre szabott, speciális gyógytorna mellett, fontos a gerinckímélő életmód elsajátítása és alkalmazása is.

Mindig figyeljünk oda testsúlyunkra, a napi munkánk során végzett esetleg monoton mozgásformák csökkentésére, illetve a helyes testtartásra!

Varga Terézia, gyógytornász (Hévíz)
06-30/530-7639

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!