Keresés
Close this search box.

Hideg van!

//

Nyáron a leégés, a hőguta, télen pedig a megfázás jelent gondot, no meg a fagy. A fagyás súlyos sérülés, mely sok hasonlóságot mutat az égéssel. A sejtnek mindegy, mi teszi próbára, a hő vagy a fagy: mindkettő elpusztítja.

Hideg van!

Hideghatásnál a magas hőmérséklet helyett a sejtek falát átszúró, megfagyott vízkristályok felelősek a szövetroncsolásért, melynek súlyosságát az ártalom ideje, nagysága és mélysége határozza meg.

A tudomány fagyásnál épp úgy kategóriákat állít fel, mint az égés fokozatainál:

– I. fokú fagyás: csak felszínes bőrgyulladás, szederjes bőrpír, enyhe duzzanat látható. Maradéktalanul gyógyul.

– II. fokú fagyás: mélyebb, a felhámra kiterjedő bőrgyulladással, hólyagképződéssel jár. Még ebben a stádiumban is teljes a regenerálódás.

– III. fokú fagyás: ebben az esetben olyan mélyre terjed a szövetelhalás, hogy kifekélyesedést, majd sarjszövet-képződést és hámosodást, hegesedést okoz. A csontokon, elsősorban a lábujjakon, súlyos csontelhalással járhat. Ennek következményeként később gyakran észlelhető csonthártyagyulladás. Legsúlyosabb formájának következménye lehet valamely végtag vagy szerv elvesztése. A fagyás – kiterjedésétől függően – életveszélyes is lehet, mert a gyulladás, a mérgezés, illetve a szervkárosodás az egész testet érinti, és mindig maradványtünetekkel gyógyul.

A fagyártalom elsősorban és leggyakrabban a test izom- vagy zsírréteggel nem eléggé védett részein, a láb és a kéz ujjain, az orron, vagy a füleken alakul ki. Ezért, amikor – mint minden betegségfajtánál, balesetnél – a megelőzésről beszélünk (hisz az a legfontosabb és legcélravezetőbb), a „végek védelme”, gondos befedése, bebugyolálása a cél.

Legjobb persze megfelelő öltözködéssel megelőzni a bajt. Különösen fontos a végtagok melegen tartása. Átnedvesedett, túl szűk ruha alatt is hamarabb alakulnak ki fagyások. Megjegyzendő, hogy a túlmelegítésnek, túlöltöztetésnek is megvannak a veszélyei.

Kialakult fagyásnál a fokozatosság elvét kell hangsúlyozni. A fagyás terápiájának lényege a lassú, de folyamatos felmelegítés, amely akár egy óráig is eltarthat és sajnos, igen fájdalmas lehet, ezért fájdalomcsillapító tabletták adása is indokolttá válhat. A fagyott testrész felmelegítését hideghez közeli hőmérsékletű vízzel kezdjük, annak hőfokát lassan emelve. Itassuk a beteget forró folyadékkal. Súlyos esetben kórházban kell kezelni a fagyottat, mert ott biztosíthatók az optimális terápia feltételei. Szükség lehet például értágítókra, alvadás-gátlóra, melegített infúzió alkalmazására, néha bizony sebészeti beavatkozásra, azaz az elhalt szövetek eltávolítására is.

Fontos tudnunk, hogy mit ne tegyünk.

– Ne masszírozzuk, ne dörzsöljük, és főleg ne hóval, a megfagyott testrészeket! – Ne melegítsük azokat közvetlenül fűtőtestnél, tűzhelynél, vagy bármilyen más eszközzel!

– Ne járkáljunk megfagyott lábakon!

– Ne igyunk alkoholt! A szesz – a közhiedelemmel ellentétben – nem a fagy ellenszere, épp ellenkezőleg: alkoholos állapotban megnő a test hő-leadása. Ráadásul alkoholos mámorban kevéssé lehet érzékelni a lehűlést. Arra is gondolni kell, hogy magasabb páratartalomnál és nagy szélben már a fagypont feletti, 4-6 °C is veszélyes lehet.

Ha mindezt tudatosítottuk magunkban, nem árt körülnéznünk a környezetünkben. Nemcsak családtagjainkkal, gyermekeinkkel, de a hidegbe kényszerült polgártársainkkal is érdemes törődni. Még ha ez nem is egy egészségügyi problémákkal foglalkozó cikk szokványos tárgya. Csak maga az élet, sajnos.

Dr. Nemes János, gyermekkardiológus
www.korkontroll.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!