Keresés
Close this search box.

IBS – Természetes gyógymódok

//

Az irritábilis bélszindróma a szervezet sérült energia-gazdálkodásának emésztőrendszeri „segélykiáltása”. Az irritációt lelki terhek, létbizonytalanság, természetellenes táplálkozás, kialvatlanság, tartós hideg, céltalanság, párkapcsolati zavarok, illetve minden olyan lelki és fizikális behatás okozhatja, amely tartósan meghaladja a szervezet kompenzáló-képességét.

Emiatt a szervezet „energia-gazdálkodásra” kényszerül. Csökken az energia az emésztőrendszerben, a hő-gazdálkodás szempontjából a végtagok hajszálerei beszűkülnek, mindenhová kevesebb vér és oxigén jut. Megjelennek az első tünetek, melyeket gyakran elbagatellizálunk: hideg kéz és láb, gyakori vizelés, ásítozás, koncentrációs zavarok, a belekben gázképződés, emésztési panaszok, változó széklet stb. Ha idejében nem érkezik segítség, az állapot tovább romlik, a kór megy előre a maga útján: száraz bőrrel, fejfájással, hajhullással, gombásodással, ízületi fájdalmakkal (főleg térd), véres széklettel, egészen a vastagbélrákig. Hosszú út vezet odáig, melyen egyre nehezebb a visszafordulás, a feladat megoldása.

Megértetni a beteggel, hogy állapota nem Istencsapás, hanem áldás, mert fegyelmezettebb életmódra készteti, s egy meghatározott „rend-terápia” segítségével hosszabb és hasznosabb életet élhet, mintha nem lenne beteg.

A lelki terápiát követi a diéta. Ennek alapja: tilos minden könnyen emésztődő szénhidrát és nehezen emészthető állati fehérje, azaz, tilos a cukor és minden, amiben fehér liszt van, továbbá a sertés, a marha és a birkahús, a kemény sajtok, az alkohol és a nehéz, zsíros, agyonfűszerezett ételek. Ugyancsak tilos az édes és apró-magvas gyümölcs, illetve a kúra elején az olajos és hüvelyes magvak.

Fogyasztható:

– Mértékkel: teljes őrlésű gabonából készült kenyér, pékáru, kifőtt tészta (az élesztővel készült kenyeret előzőleg pirítsuk meg).

– Ajánlott: kásafélék, zöldséglevesek, leveles saláták olajjal, citrommal, erjedésgátló fűszerekkel (kakukkfű, menta, rozmaring, zsálya, bazsalikom, szurokfű, ánizs, kömény, piros édes nemes paprika).

Délelőtt magában fogyasztható egy darab savanyú gyümölcs (pl. alma reszelve, nektarin, narancs stb.).

Hasmenés esetén: kizárólag lassú tűzön, órákig nyákosra főzött rizs, barnarizs vagy zabpehely ehető, melyre tálalás előtt, egy evőkanál frissen, liszt finomságúra darált lenmagot teszünk. Fontos az alapos rágás, azaz minden falatot addig rágunk, amíg folyékonnyá nem válik.

A széklet rendeződése után: lósóskamag, pásztortáska, citromfű, orbáncfű, apróbojtorján, ánizs, kömény, cickafark, körömvirág, kakukkfű, libapimpó 1:1 arányú keverékéből 5 evőkanálnyival készítsünk 2liter teát, s kortyoljuk egész nap.

Ajánlott étrend-kiegészítők: pre- és probiotikumok, növényi szteroidok, szaponinok, resveratrol, egyéb gyulladáscsök-kentő, harmonizáló anyagokat tartalmazó készítmények (pl. sivatagi liliom, macskakarom), májvédő homoktövis és máriatövis mag készítmények, energetizáló koenzim Q-10 vízoldékony formában, makro- és mikroelemek, vízben és zsírban oldódó vitaminok, az enzimháló egyidejű biztosításával (pl. gyógygombák, lila színű zöldségek, leveles saláták).

Kiegészítő terápia: has- és talpmasszázs (naponta, házilag), célzott akupunktúra, akupresszúra, keleti belső erőfejlesztő gyakorlatok, mentális pasztoráció, mely lehet ima, meditáció stb. Fontos a lakásban az elektroszmog megszüntetése, illetve a geo-bio-magnetikus harmonizáció (esetleges földsugárzás-felmérés, -mentesítés).

Mindezek együttes hatására – a visszafordíthatóság határain belül – tartósan tünetmentes állapot érhető el. Ismert és ismeretlen okok miatt, átmeneti visszaesések ugyan előfordulhatnak, de ezeknek ne tulajdonítsunk nagy jelentőséget.

Béky László, természetgyógyász
www.bekytermeszetgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!