Keresés
Close this search box.

Méregtelenítés, böjt – körültekintően

//

Évszázados szokás az adventi időszakra időzített böjt, az ünnep előtti megtisztulás, amely sok felesleges salakanyagtól szabadít meg bennünket, de ne ugorjunk hirtelen bele, hiszen a böjtre is fel kell készülni.

Méregtelenítés, böjt – körültekintően

Az emésztés, a bélrendszer úgy működik, mint a fa gyökérzete: ha ez egészségtelen, maga a fa és a lombok is azok lesznek. Érdemes tehát jól megválogatnunk, mit viszünk be szervezetünkbe, mivel tápláljuk testünket.

Az időszakonként végzett méregtelenítő kúra célja az anyagcsere tehermentesítése, a szervezetben felhalmozott salakanyagok kiválasztásának elősegítése bőséges folyadékfogyasztással egybekötve.

Folyadék alatt minden esetben tiszta vizet, ásványvizet, gyógyvizeket, gyógyteákat, gyümölcs- és zöldséglevet értünk, napi 2,5-3 liter mennyiségben. Tisztító hatású teakeveréket készíthetünk kamillából, édesköménymagból, csipkebogyóból, borsmentából, gyermekláncfűből, nyírfalevélből és aranyvesszőfűből. Ihatunk egyszerűen vesetisztító csalánteát vagy gyógynövényboltban vásárolt teakeveréket is.

Ne hagyjuk abba a testmozgást, mert az védi izmainkat a kúra alatti lebontástól. Az immunrendszer és a keringés stabilizálására alkalmazzunk Kneipp-módszereket: hideg-meleg váltózuhanyt, száraz testledörzsölést, amit zuhanyozás követ, továbbá talpmasszázst, vagy köveken járást.

A tisztulás akkor lesz hatékony, ha nem csak testileg, de lelkileg is feltöltődünk, kerüljünk a stresszhatásokat, relaxálunk, meditálunk.

Ellenjavallt a házilag végzett méregtelenítő kúra: tartós szteroid-terápia, TBC, pajzsmirigy túlműködés, veseelégtelenség, terhesség, szoptatás, vérkeringési és vérképzőszervi betegségek, diabétesz, illetve pszichiátriai betegségek esetén.

Kamaszkorban és időseknek csak 1-2 napos, enyhébb kúrát javaslunk. A böjt alatt átmenetileg emelkedhet a húgysavszint és a keton-koncentráció, ezért köszvényeseknek csakis a sav-bázis egyensúly korrigálásával szabad kúrát végeznie.

A kúra mindig néhány bevezető, tehermentesítő nappal kezdődik, amikor kevesebbet eszünk, többet iszunk, kerüljük a húst, a nehéz ételeket, és este 6 óra után már semmit nem fogyasztunk.

Klasszikus böjtnek nevezzük például a léböjtöt, a teaböjtöt, a tejsavóböjtöt és a nyákböjtöt. Akik járatlanok e műfajban, kérjék szakértő tanácsát. Ha elég elszántak vagyunk, belevághatunk egy néhány napos kúrába, amely során csakis zöldséget, gyümölcsöt és gabonát fogyasztunk, többször kis mennyiséget, és kerüljük az ún. élvezeti szereket (alkohol, dohányzás, koffein, fehér cukor, fehér liszt és só).
A 3-4 napos, vagy legfeljebb egy hetes kúrák után – a bevezető napokhoz hasonlóan – felépítő napokat kell tartani, nem szabad tehát azonnal visszatérnünk a korábbi táplálkozásra, és fontoljuk meg, hogy valóban vissza akarunk-e térni minden eleméhez. Egy hétnél hosszabb kúrát csak orvosi felügyelet mellett végezzünk!

A szakszerűen és óvatosan végrehajtott tisztítókúra hatására aktiválódnak az anyagcsere-folyamatok, enyhülhetnek a kötőszöveti betegségek, normalizálódhat a vérzsírok és a vércukor szintje. Sok felesleges salakanyag és víz kiürül – így kiürülhetnek az ödémák és csökkenthet a vérnyomás is. Az emésztőfolyamatok javulása által, regenerálódhat a bélnyálkahártya, fokozódhatnak a bélmozgások. A bőr letisztul, a kúra alatti átmeneti rosszabbodás után javulhat az ekcéma, a pikkelysömör állapota. A kúra végére csökkennek a gyulladások, és az ideiglenes leromlás után, erősödik az immunrendszer is.

dr. Vass Éva, gasztroenterológus
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!