Keresés
Close this search box.

Miért beteg a magyar?

//

A legbetegebb nemzetek közé tartozik Európában a magyar – állapította meg nemrégiben a WHO. Rajtunk kívül Bulgária és Románia „dicsekedhet” még ilyen eredménnyel, és ez különösen annak fényében elkeserítő, hogy egy felmérésből kiderült: honfitársaink hajlamosak a külső körülményekkel magyarázni egészségük romlásának okát, mellőzve ezzel az egészségtudatosságot és elhárítva saját felelősségüket.

“A körülmények a felelősek”

Az említett felmérésben a válaszadók többsége a rossz étkezési szokásokat, a nehéz anyagi helyzetet és a túlhajszoltságot említette az okok közt.

Miért más a hibás?

Erős a magyarokban a hárítás, különösen figyelemreméltó és szomorú, mennyire nem ismerjük fel a testmozgás jelentőségét, ami pedig gyakorlatilag minden szervet, szervrendszert és a már kialakult betegségeket is pozitívan befolyásolja.

Kár a magas gyógyszerárakra és az ország kedvezőtlen anyagi helyzetére fogni, hogy egyre betegebbek vagyunk. Ezen tényezők befolyásolják ugyanis a legkevésbé a vezető halálokként ismert szív-érrendszeri, valamint daganatos betegségeket, sőt, bizonyos rákfajták (például a vastagbélrák) jóval gyakoribbak a gazdagabb országok lakói között. Ennél jóval nagyobb szerepet játszanak a saját döntésünktől függő szokások, így a mozgáshiány, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, és a kábítószerek.

A számok nem hazudnak

A WHO egyik korábbi, átfogó tanulmánya szerint a rendszeres mozgás bizonyítottan csökkenti számos betegség kockázatát, így például a szívbetegségekét, a strokét, az elhízásét, a cukorbetegségét, a vastagbél- és mellrákét, illetve a depresszióét. Ezen kívül javítja a közérzetet, tónusossá teszi az izomzatot és megadja az idős embereknek az esélyt egy önállóbb életre.

A korábban csak a 40 feletti korosztályt fenyegető 2-es típusú (erősen életmódfüggő) diabétesz ma már a fiatalabbakat is érinti. A kialakulására a rendszeresen közepes vagy nagy intenzitású mozgást végzőknek 30%-kal kisebb esélyük van, mint az inaktívaknak.

A fizikailag aktív személyeknél 40%-kal kisebb a vastagbélrák rizikója, de csökken a mellrák esélye is, a magas intenzitású mozgás pedig hatásos lehet a prosztataták ellen.

A mozgás csökkenti a depressziót, segít a stresszel való megküzdésben. A gyerekeknek jó lehetőség a szociális képességek fejlesztésére, a felnőtteknek pedig abban segít, hogy jobb viszonyban legyenek a testükkel. Ráadásul az aktivitás egészségesebb étkezésre és a dohányzásról való lemondásra is sarkallhat.

Nekünk, magyaroknak még rá kell jönnünk arra, hogy egészségi állapotunkért döntően mi magunk vagyunk a felelősek. Leginkább a teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozásba és mozgásba fektetett munka és energia térül meg – az egészségünkben.

Dr. Babai László, a Budai Allergiaközpont igazgatója
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!