Keresés
Close this search box.

A férfiak egészsége a nők kezében van?

//

Az Amerikai Egészségügyi és Szociális Minisztérium kampányában a nők figyelmét igyekszik felhívni a férfiakat veszélyeztető kockázati tényezőkre, mivel adataik szerint ők azok, akik a legtöbbet tehetik az erősebbik nem egészségéért.

A férfiak egészsége a nők kezében van?

A női magazinok sokat foglalkoznak egészséggel, életmóddal, és – felmérések szerint – a hölgyek gyakrabban vesznek részt szűrővizsgálatokon. A férfiak viszont hajlamosak legyinteni az enyhe panaszokra, és csak a nők unszolására mennek el orvoshoz, sőt a legtöbb esetben a párjukkal érkeznek a rendelésre. A férfiak gyakrabban teszik kockára testi épségüket és hajlamosabbak a dohányzásra és az alkoholfogyasztásra. A női gondoskodás jelentősége épp az életmódból adódóan bekövetkező egészségügyi problémák megelőzésében, illetve a korai felismerésében rejlik.

Hazai adatok szerint, férfiak körében a legtöbb haláleset szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések miatt következik be. A harmadik helyen az emésztőszervi betegségek, a negyediken pedig a balesetek szerepelnek.

A szív- és érrendszeri betegségek férfiak körében jellemzően 50 év alatt jelentkeznek gyakrabban. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet adatai alapján, a legfőbb rizikófaktorok a magas koleszterinszint, a helytelen táplálkozási szokások, a mozgásszegény életmód, a fokozott stressz, az elhízás és a dohányzás. Az életmódbeli tényezőkön kívül léteznek olyan, a szív- és érrendszert érintő néma, de kockázattal járó elváltozások, melyek gyakran hosszú ideig nem okoznak panaszt, váratlanul jelentkezhetnek és sajnos gyakran végzetes következményekkel is járhatnak. Emellett kiemelten fontos az öröklődés szerepe is: azok esetében, akiknél megfigyelhető a szív- és érrendszeri problémák családon belüli halmozódása, fokozott a betegség kialakulásának kockázata.

A kockázati tényezők csökkentése érdekében, a nők sokat segíthetnek párjuknak a dohányzásról való leszokásban, a vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint ellenőrzésében, normalizálásában, illetve a testsúly kontrolljában.

Leginkább a nőkön múlik, mi kerül az asztalra, tehát szorgalmazhatják a friss zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, szárnyasok és halak rendszeres fogyasztását. Száműzhetik a telített- és transzzsírokat, hozzáadott cukrot és sót tartalmazó fogásokat az étrendből.

Valóban a nőké a vezető szerep az étrendi előírások betartásában, hiszen valljuk be, a férfiak többsége valószínűleg nem grillezett csirkét választana a rántott hús helyett, s köretként is szívesebben fogyaszt sült krumplit, mint salátát.

Együtt könnyebb! – A nők valóban fontos szerepet tölthetnek be a férfiak egészségének megóvásában. Az életmódváltás is sikeresebb lehet, ha van egy társ, aki bátorít a kezdeteknél és segít, amikor egyedül feladnánk.

Dr. Marton Anna, kardiológus főorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!