Keresés
Close this search box.

A férfiak védelmében

//

Minden történelmi korban a „teremtés koronáinak” rendíthetetlenül erősnek, egészségesnek és teherbírónak kellett lennie (vagy látszania), ezért ők maguk is az utolsó pillanatig leplezték, ha ez épp nem volt így. Talán emiatt, a férfiak egészsége még manapság sem kapja meg az őt megillető figyelmet, gondoskodást.

A férfiak védelmében

Férfiak esetében sokkal ritkábban ejtünk szót a felfázás, hólyaghurut, krónikus hólyaggyengeség problémájáról, pedig esetükben egy kiadós felfázás következményei érzékenyen érintik a prosztata egészségét is. A legtöbb férfi életében legalább egy alkalommal jelentkezhet a prosztatagyulladás, amely kialakulhat meghűlés, felfázás, fürdőlátogatás vagy egyéb helyről származó fertőzés következményeként, de húgycsövön keresztül végzett eszközös beavatkozás (pl. hólyagtükrözés, katéterezés) is okozhatja.

Jellemző tünete a fájdalmas, nehéz vizelés, a gyakori vizelési inger, láz, általános rossz közérzet. Akár vizelet elakadás is előfordulhat a beduzzadt prosztata miatt. Ezzel szemben a krónikussá vált prosztatagyulladás nem jár lázzal és heves tünetekkel. Alhasi és heretáji fájdalmak, vizelési nehézség, esetleg merevedési zavarok és ejakulációs problémák jellemzik. Kezelése antibiotikumokkal, gyulladáscsökkentő, esetleg sima izomlazító gyógyszerekkel történik.

Változókorban a férfiak esetében is változik a hormonháztartás. Ennek következtében, 50 éves kor felett 10 férfi közül 6 esetében megnövekszik a dülmirigy, azaz a prosztata. Térfogata a normális 20-25 cm3 helyett akár 100 cm3 is lehet. Kezelési módja – attól függően, hogy jó- vagy rosszindulatú, s milyen mértékben okoz vizelési panaszokat – az alternatív gyógymódoktól a gyógyszereken keresztül egészen a műtéti megoldásokig terjedhet.

Szoktassuk magunkat ahhoz, hogy ne tartsuk vissza a vizeletet! Így elkerülhetjük, hogy a vizeletből mérgező anyagok szívódjanak fel a környező szövetekbe. A veseműködés és a vérellátás háziszerekkel is fokozható: tökmaggal, zeller-, petrezselyem-, hagyma- vagy csalánteával, káposztalevélből készült ülőfürdővel.

Vizelési panaszokkal minden esetben forduljunk orvoshoz!

orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!