Keresés
Close this search box.

Álmodj normális vérnyomást!

//

Rohanó országban élünk, ez Magyarország, a „Rohanország"! A felnőttek több mint fele magas vérnyomású, de erről a betegek legalább felének fogalma sincs. A betegek feléről nem tudnak, az ismertek felét kezelik gyógyszerrel is, de csak a kezeltek felének állították be pontosan a vérnyomását. Ezek bizony igen rossz adatok! Kérdés: vajon tudunk-e ezen változtatni?

Álmodj normális vérnyomást!

Rohanországban az bizonyos, hogy Európa nyugati feléhez képest a férfiak várhatóan 7, a nők 5 évvel élnek rövidebb ideig. 1920-ban 41% volt a valószínűsége, hogy egy 35 éves férfi már 65 éves kora előtt meghaljon, az 50-es években már „csak” 21%-uk halt meg idejekorán, míg a századvégre – 39%-os adattal – ismét „feltornáztuk magunkat” a 80 évvel korábbi szintre.

Mit is jelent ez? Rohanország megszabadul a legértékesebb fiatal-középkorú népességétől! Megszabadul például a fejlesztéseket kiagyaló mérnököktől, a fiatalokat oktató tanáremberektől, sok szülő nem nevelheti fel gyermekét, mert fiatalon megrokkan, vagy meghal.

Ha Rohanországban a felnőttek 55%-a magas vérnyomás beteg (140/90 Hgmm határérték felett), logikus a kérdés: milyen esélyünk van a hypertonia elkerülésére? A magas vérnyomás betegségnek számos hajlamosító tényezője van, ezeket mindenki felismerheti, sőt „gyógyíthatja” is saját magán. Mik is ezek?

Álomországban az emberek nem ismerik a magas vérnyomást. Békében, egészségben élnek, mértékkel esznek, és a felesleget le is mozogják. Nincsenek ott tizenéves árvák sem, akiknek szüleit a hypertonia szövődményei vitték volna el. Alszom a metrón, miközben utazom haza. Alszom, és mindenkinek normális vérnyomást álmodok.

Dr. Nagy Viktor, belgyógyász, kardiológus szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!