Keresés
Close this search box.

Bőrápolás babáknak, mamáknak

//

A fogantatás pillanatától kezdve számos változás kezdődik az anyai szervezetben, melyek a magzat egészséges fejlődését szolgálják. A várandósság alatti hormonális és kötőszöveti változások jelentős hatással vannak a bőrre, így a szokásostól eltérő ápolást igényelnek. Ugyanez mondható el a csecsemők és kisgyermekek bőrének gondozásáról, főként a hosszú és napfényben szegény téli időszak után.

Bőrápolás babáknak, mamáknak

Az újszülöttek és csecsemők esetében az átlagostól eltérő a követelmény a tisztító és ápoló szerekkel szemben főként a pelenkás terület különleges mikrobiológiai flórája miatt. Az újszülött bőrének semleges ponthoz közeli a pH-értéke, erre tehát figyelemmel kell lennünk a bőrápoló szerek kiválasztásánál.

Tekintsük át röviden, általánosságban mit érdemes tudnunk a csecsemők és kisgyermekek számára készített tisztítószerekről!

Az ápoló törlőkendők hatékonyan használhatók a pelenkás terület tisztántartására, előnyük, hogy vízmentesek, csírásodásra kevéssé hajlamosak, ezért konzerválószert sem tartalmaznak. A vékony védőfilm, amely a tisztítás után a bőrön marad, a további ápolást feleslegessé teszi. A túl vastag rétegben felvitt babaolaj, illetve krém használata hőpangáshoz vezet. A hintőpor összecsapzódása a fellazult hámot sebesre dörzsölheti, ezért ha feltétlenül fontos, akkor csak nagyon finom szemcséjű hintőpor használata javasolt.

A bőrápoló anyagok (tejek, krémek) tekintetében a bőrrel való összeférhetőség az elsődleges szempont. A visszazsírozó adalékok esetében előnyt élveznek bizonyos lipidek, például a jojobaolaj, aloe vera, lecitin és paraffin. A nedvességet megkötő anyagok a bőr kiszáradásának elkerülését célozzák (pl. glicerin, szorbitol, tejsav stb.) A különböző bőrtisztító és bőrápoló termékekhez használt adalékanyagok összetételéről minden esetben célszerű tájékozódnunk. Fontos követelmény, hogy ezen összetevők a terméken feltüntetésre kerüljenek, igaz, ezek elsősorban a hozzáértők számára jelentenek használható információt. (babaszoba.hu)

A terhesség alatt egyéntől függően az arcbőr zsírosabb lehet, mitesszerek, pattanások jelenhetnek meg, vagy épp szárazzá, érdes felületűvé válhat. A probléma kezeléséhez érdemes bőrgyógyász, kozmetikus segítségét kérnünk.

A várandósság időszakára jellemző a verejtékmirigyek fokozott termelődése is. Fürdéshez, intim mosakodáshoz használjuk megfelelő pH-értékű terméket, és folyamatosan fordítsunk gondot a hüvelyflóra egyensúlyának fenntartására is.

Jórészt alkati tulajdonságok és öröklött tényezők kérdése, hogy milyen mértékben kell küzdenünk a terhességi csíkok kialakulása ellen. Érdemes már a terhesség első hónapjától a megfelelő készítménnyel rendszeresen krémeznünk nem csak a has, de a mellek és a csípő területét is, hiszen striák itt is megjelenhetnek. A terhesség utolsó harmadában, a bőr nagyfokú megnyúlását követően jelentkező viszkető érzést is csökkenthetjük rendszeres krémezéssel.

A terhesség alatti hormonális változások miatt a meglévő szeplők, májfoltok sötétebbek lesznek, az anyajegyek színe, mérete is változhat, mely általában jóindulatú, de érdemes bőrgyógyász szakorvossal ellenőriztetni. A nyak, hónaljak, mellbimbó területén gyakran jelennek meg bőrszínű, nyeles növedékek is, melyek bőrgyógyászaton eltávolíthatók.

Az emlőbimbó és az emlőudvar is sötétebbé válhat, a has középvonalában is kialakulhat egy sötétebb csík. Ezek a változások a szülés után rendszerint elmúlnak.

Ne feledjük el, hogy a pigmentációs zavarok, a túlzott pigmentáció megelőzésére a szabadban még ilyenkor, tél végén is használjunk megfelelő faktorszámú fényvédő krémet, naptejet.

dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!