Keresés
Close this search box.

Elsavasodás és következményei

//

A gyomorégés, gyomortáji fájdalom kiváltó okaiként korábban kizárólag a rossz étkezési szokásokat és a stresszt tartották felelősnek. Azóta számos kutatási eredmény igazolta, hogy a tüneteket nem csupán az egészségtelen életmód és a túlhajszolt életvitel okozhatja.

Elsavasodás és következményei

Amennyiben semmit sem teszünk ezek ellensúlyozására, testünk kellemetlen – főleg emésztőrendszeri – tünetek formájában jelzi a túlzott mértékű savasságot, melynek következménye reflux vagy gyomorfekély is lehet.

A has felső-középső részén jelentkező fájdalmat elsősorban a nyelőcső, a gyomor, vagy a nyombél nyálkahártyáját ért károsodás idézheti elő. Amikor a nyelőcső alsó záróizma nem zár tökéletesen, akkor a savas gyomortartalom visszajuthat a gyomorból a nyelőcsőbe, ami normálisan csak a semleges vegyhatást tűri, így károsodást szenved, aminek súlyos formája a fekélyes elváltozás.

A gyomorban a hosszú ideig tartó erős savas-maró hatás a gyomornyálkahártya sérülését, gyulladását válthatja ki, melynek következménye gyomorfekély lehet. Amikor a savas gyomornedv pH-ja a nyombélbe érve sem semlegesítődik, akkor hozza létre a nyombélfekélyt.

A fekélybetegségek főbb kiváltó okai:

A fekélyek és a reflux betegség kezelésének alapköve tehát a savas pH normalizálása. Enyhe esetben elegendő ehhez a károsító anyagok kerülése, a lúgosító táplálkozás sok friss zöldséggel, gyümölccsel. Emellett javasolt mellőzni az alkoholt, kávét, csokoládét, édességeket, sőt, még a dohányzást is. Amennyiben ezek a megszorítások nem elegendők, akkor gyógyszeres kezelésre van szükség. A terápia hatása általában 3-5 nap után kezdődik, de a betegnek – orvosi ellenőrzés mellett – akár évekig is szednie kell a gyógyszert. Műtéti megoldás csak akkor jöhet szóba, ha a fekély erősen vérzik, vagy átfúrja a gyomor/nyombél falát. Egyéb esetekben az életmódbeli és dietetikai változtatásoké az elsőbbség.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!