Keresés
Close this search box.

Fognyűvők

//

Fogaink egészségének megőrzésére egyáltalán nem kell vagyonokat költenünk, ám utólagos javításukra, pótlásukra annál inkább. A magyar lakosság többsége azonban, mégsem mossa fogait rendszeresen, illetve a fogmosások átlagos időtartama nem éri el még minimum felét sem. Pedig némi odafigyeléssel, akár egy családi nyaralás összege is megspórolható az éves fogászati ellátáson.

Hazánkban az emberek többsége nem engedheti meg magának, hogy fogaira jelentős összegeket fordítson, ezért a legtöbben az ingyenes fogászati ellátást veszik igénybe. Természetesen ott sem minden ingyenes csak a foghúzás és az amalgánnal való tömés, ám a hiányos fogsor kényelmetlen és ínyvérzéshez, ínybetegségekhez vezethet, míg az amalgán esztétikai szempontból sem megfelelő.

– Fogaink legnagyobb ellensége a fogszuvasodás. Kialakulásának leggyakoribb oka a savas ételek-italok fogyasztása és a napi folyadékszükséglet cukros üdítőkkel való fedezése. A szájban található baktériumok lebontják a cukrot, glukózt, fruktózt, stb. A lebontás során a baktériumok savat termelnek, ami károsítja a fogfelszínt, tehát az egész napos folyadékpótlásra gyakorlatilag egyik cukrot tartalmazó üdítőital sem használható, káros mellékhatások nélkül – a hízásról nem is beszélve.

– Vannak olyan helyek, ahova a fogkefe sörtéi nem érnek el, ezért fogmosás után a fogselyem használata is javasolt. Aki tapasztalatlan a fogselyem használatában, annak a fogorvosok inkább fogköztisztító kefék, szájzuhany és szájöblítők használatát ajánlják, mivel a fogselyem nem megfelelő használata még ínysérüléseket is okozhat.

Dr. Csillag Zsolt, fogszakorvos
Dental Concept
orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!