Keresés
Close this search box.

Hiányzó fogak és elbutulás

//

Már régóta közismert a fogak és a szájhigiénia kapcsolata az egészséggel, a legújabb kutatások azt is bizonyították, hogy az elvesztett, hiányzó fogak növelik a demencia, és az Alzheimer-kór kockázatát.

Hiányzó fogak és elbutulás

Dr. Nigel Carter a kutatás egyik vezetője szerint, már régóta ismert a kapcsolat a jó szájhigiénia és a szervezet egészsége között. Eddig elsősorban a szívbetegségeket, a stroke-ot, a cukorbetegséget, a tüdőproblémákat, a koraszülést és az alacsony születési súlyt hozták összefüggésbe az elhanyagolt fogakkal és szájhigiéniával. Most ezen összefüggések egészültek ki a romló memóriával, a demenciával és az Alzheimer-kórral.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a gyengülő emlékezetről beszámoló betegek nagyon ritkán, vagy sohasem jártak fogorvosi ellenőrzésekre. Ez a tény már eleve egy magyarázat lehet a romló egészségre, de a kutatók más, biológiai összefüggéseket is kimutattak.

Az ínygyulladás a fogvesztés egyik legjelentősebb oka, sok felnőtt egyáltalán nem ismeri ezt az összefüggést. Holott míg az ínybetegségek következményei visszafordíthatatlanok, megfelelő fogápolással megelőzhető a további romlás. A szakember szerint a legalapvetőbb higiénia részét kellene, hogy képezze a napi kétszeri alapos, legalább 3-4 percig tartó fogmosás, valamint a fogközök tisztítása például fogselyemmel. A fogorvost pedig nem csak probléma esetén kellene felkeresni, de a rendszeres évenkénti ellenőrzésen is. Sokan olyan későn keresik fel a fogorvost, amikor szuvas fogukat már alig lehet megmenteni, mert olyan nagy lyukat kellene betömni, ami a hagyományos anyagokkal és eljárásokkal már nem megy.

Előfordul, hogy a szúvas területek és meggyengült fogrészletek eltávolítása után annyira nagy anyaghiányt tapasztalunk, hogy a fogat normál töméssel esztétikusan, pontosan már nem tudjuk megmenteni. Ilyenkor az úgynevezett betétek (inlay-k vagy onlay-k) használata javasolt. Ezek olyan tömések, amelyeket a fogorvosi üregalakítás és lenyomatvétel után a fogtechnikus készít el valamilyen anyagból. Előnye abban van, hogy a fogtechnikus a gipszmintán olyan területeket is meg tud mintázni, amelyet a fogorvos a szájban nem tudna tökéletesen. Egyszerre több foghoz is készíthető betét, hiszen a lenyomatban az összes fog látszik.

A műanyag betét olyan fog felépítésére is alkalmas, amelynek nagyon sok része hiányzik, így hagyományos töméssel már nem állítható helyre. Idővel azonban elszíneződhet, de segítségével kiküszöbölhető a fogszínű, ún. kompozit töméseknek az a tulajdonsága, hogy a megvilágító fény hatására zsugorodnak.

Az arany inlay előnye ezzel szemben, hogy nagyon hosszú élettartamú, jól a fogakra simítható, arany-kerámia kombinációban pedig esztétikus látványt is nyújt, bár kétségtelenül költségesebb megoldás.

dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!