Keresés
Close this search box.

Intim higiénia minden korban

//

A nőknek nemcsak a várandósság idején, hanem a későbbiekben, főként a klimaxot követő, hormonszegényebb időszakban is fokozottan ügyelniük kell az intim higiéniára.

Intim higiénia minden korban

A menopauza utáni hormonális változások – elsősorban a csökkenő ösztrogéntermelés – miatt gyakran jelentkeznek a szexuális élettel összefüggő intim panaszok. Az évek során megrövidül és összeszűkül a hüvely, vékonyabbá és érzékenyebbé válik nyálkahártyája. Sok nő hüvelyének bejárata már nem lesz olyan nedves az együttlét során, ami fájdalomhoz vezethet. Ennek ellenére a rendszeres szex a legjobb eszköz a hüvely rugalmasságának és nedvességtermelésének megőrzésére. A medencealap következetes edzése – például intim tornával – feszessé teszi a hüvelyt, és a továbbiakban is lehetővé teszi az örömteli nemi életet.

Ne használjunk a szeméremterületen mosdókesztyűt, a fertőzések elkerülése érdekében! Ugyancsak ne használjunk lúgos szappant, intimspray-t, s kerüljük a szintetikus anyagból készült alsóneműket, harisnyanadrágokat, melyek „üvegházi” körülményeket biztosítanak a kórokozóknak.

Fogyasszunk E-vitamint tartalmazó olajos magvakat, zöld színű zöldségeket, A-vitamint tartalmazó spenótot, sárgarépát, halakat, valamint B2-vitamint a vaginális viszketés ellen. A málnalevél tea ugyancsak erősíti a nyálkahártyákat.

korkontroll.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!