Keresés
Close this search box.

Ízületvédelem testmozgással

//

Egy bizonyos kor felett – ez leginkább 40 év – igen sokan közelről megismerkednek a térdfájdalom érzésével. A legújabb amerikai kutatások szerint, az ún. osteoarthritis kockázatát erősen csökkenthetjük rendszeres, mértékletes sporttal.

Ízületvédelem testmozgással

Amennyiben fájdalmat és merevséget tapasztalunk az éjszakai nyugalom után reggel felkeléskor, vagy fizikai megterhelést követően, gyanakodhatunk erre a problémára.

A baj megelőzhető

Az osteoarthritis szempontjából veszélyeztetett személyek az edzésükben véghezvitt egyszerű változtatásokkal megelőzhetik a panaszok megjelenését – ez áll a Radiological Society of North America jelentésében. A kutatások szerint, a magas intenzitású mozgás, például a futás, megnöveli a térdfájdalom és porckopás kockázatát – ha legalább heti háromszor egy órán keresztül végezzük. Ezzel ellentétben viszont, a térdet kímélő könnyebb mozgás megelőzheti a probléma kialakulását.

Egy felmérésben 164, 45-55 év közötti személyt vizsgáltak meg, majd három csoportba osztották őket, a szerint, hogy milyen intenzitású mozgást végeznek. Egy speciálisan összeállított kérdőív segítségével határozták meg, ki tartozik az egyáltalán nem mozgó csoportba, kik végeznek közepes intenzitású kardiomozgást és erősítést, illetve kik azok, akik intenzíven edzenek.

Ugyanígy elemezték a térdet igénybe vevő mozgásfajtákat is. Az ezek után elvégzett MRI vizsgálatok azt igazolták, hogy térd porcai a könnyű mozgást végzők körében a legegészségesebbek, megelőzve az egyáltalán nem sportolókat és az erősen edzőket is. Azoknál a nőknél, akik a közepesnél erősebb intenzitással sportoltak, magasabb víztartalmat és erősebben károsodott kollagén-struktúrát mutatott ki a vizsgálat a térdben. Éppen ezért ez a tényező valószínűsíthetően megnöveli az osteoarthritis kockázatát.

Ugyanígy kockázatnövelőnek találtak minden olyan, nem csak sporthoz kötődő, hétköznapi mozgásformát is, amelyek erősebben igénybe veszik a térdet. Ilyenek például a következők:

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!