Keresés
Close this search box.

Megfázás, allergia, vagy influenza?

//

A téli időszak két leggyakoribb betegsége a „megfázás” és az influenza. A tünetek sok esetben hasonlóak, éppen ezért nehéz meghatároznunk, mely esetekben válasszuk a mézes teát, s mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz.

Megfázás, allergia, vagy influenza?

A megfázás és az influenza egyaránt légúti megbetegedések. A megfázás tünetei rendszerint enyhébbek. Ezek lehetnek: torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, köhögés, hőemelkedés. Az influenza ezzel szemben magas lázzal, hidegrázással, izomfájdalmakkal és fáradtságérzettel jár.

A megfázásként emlegetett náthás megbetegedést leggyakrabban valójában nem is a meghűlés, hanem a közel 250-féle vírus valamelyike okozza, ezért nem is létezik a megfázás megelőzésére szolgáló védőoltás. A betegség súlyossága sem indokolja vakcina kifejlesztését, hiszen a tünetek rendszerint néhány nap lefolyása alatt elmúlnak. Amennyiben tüneteink két hét alatt sem múlnak el, ráadásul szemeink égő, viszkető érzését is tapasztaljuk, gondolnunk kell allergiás megbetegedés lehetőségére is. A kezelés érdekében keressünk fel allergológus szakorvost.

A megfázás kezelésére továbbra is a legjobb módszer a folyadékpótlás. Kerülendő azonban a koffein tartalmú italok fogyasztása, ezekkel ugyanis épp ellenkező hatást érünk el. Ne erőltessük az étkezést! Nyugodtan hagyatkozhatunk étvágyunkra, de részesítsük előnyben az egyszerűbb ételeket, mint a rizs, vagy a zöldségleves.

A recept nélküli készítmények segíthetnek a fejfájás és láz leküzdésében, azonban különösen gyermekek esetében kerüljük a paracetamol tartalmú szerek túladagolását. A láz csillapítása nem minden esetben indokolt, ám kisgyermekek, idősek, vagy szív- és tüdőbetegségben szenvedők esetében gondoskodjunk a test hőmérsékletének normális szinten való tartásáról. Egyéb esetekben a nem túl magas láz segítségünkre is lehet a fertőzések leküzdésében, a vírusok és baktériumok elpusztításában.

A megfázás megelőzésének módjáról számos vélemény született már. Sokan az echinacea tartalmú készítmények hatékonyságában bíznak, mások a C-vitaminra esküsznek. Mindkét álláspontot támasztják alá kísérletek, annyi azonban bizonyos, hogy a C-vitamin szedésével lerövidíthetjük a gyógyulás időszakát.

Az A- és C-vitaminban gazdag spenót, a gyulladáscsökkentő hatású omega-3 zsírsavakban gazdag lazac és a joghurt fogyasztásával, továbbá rendszeres, mértékletes testmozgással egyaránt segítjük immunrendszerünk megfelelő működését, így megelőzhetjük a betegség kialakulását.

Antibiotikumokat kizárólag az orvos utasítására, és csak baktériumok okozta betegségek gyógyítására használjunk, mivel a „megfázást” és az influenzát is vírus okozza, éppen ezért antibiotikumok használata eredménytelen és szükségtelen – nem is beszélve a bélflórát hátrányosan érintő mellékhatásaikról.

Az egyik leggyakoribb tévhit a megfázással kapcsolatban, hogy ha hidegben alulöltözünk, elkaphatjuk a betegséget. Ennek azonban egyetlen módja, ha a vírus bejut a szervezetünkbe. Az átfázás és azt követően a betegség felbukkanása, tehát csakis véletlen egybeesés. Valószínűbb, hogy a két esemény egymás után következett be.

A kezeletlen, vagy elhúzódó megfázások kellemetlen szövődményei lehetnek az orrmelléküreg-gyulladás – mely orrdugulással, orrfolyással és arcfájdalommal, nyomásérzettel, fejfájással jár –, valamint a fülgyulladás, melynek tünetei: a helyi fájdalom, láz, a fülek területén telítettség érzet. Szánjunk tehát megfelelő időt és figyelmet a gyógyulásra is!

Budai Tüdőközpont
www.tudokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!