Keresés
Close this search box.

Mérj! Mozogj! Élj tovább!

//

Hazánkban a várható életkor 10 évvel marad el a nyugati átlagtól. A WHO felmérése szerint, Magyarország Európa egyik legegészségtelenebb országa. Óránként 7 ember hal meg az elhízás okozta betegségekben. Mindez igen sokkolóan hangzik, tehát mielőbb tennünk kell ez ellen. A kérdés csak az, hogy mit?

Hazánkban a halálozások 50%-árért szív- és érrendszeri okok tehetőek felelőssé, úgy, mint a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és a szívinfarktus. Az elhízás ugyancsak óriási tehertétel, óránként 7 ember hal meg Magyarországon az ennek következtében kialakult betegségekben. A mozgás hiánya döntő faktor az élet minőségének és az egészségnek a romlásában is. Szerepe van a mozgásszervi megbetegedések, a magas vérnyomás, egyéb szervi betegségek, sőt a depresszió kialakulásában is.

Megdöbbentő, hogy míg a nyugat-európai országokban a lakosság 40%-a mozog heti rendszerességgel, Magyarországon ez az arány csak 23%, sőt a lakosság több mint fele soha nem sportol. A mozgáshiány jelenleg Magyarországon évente kb. 400 milliárd Ft veszteséget eredményez. Holott a rendszeres mozgás csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, a vérnyomást, a testtömeg-indexet, és a stresszt. Ugyanakkor segít megelőzni a vastagbél-, prosztata-, tüdő- és emlőrákot, valamint a csontritkulást, pihentetőbb alvást biztosít.

Heti 150 perc kardiomozgás, három alkalomra osztva, már elegendő ahhoz, hogy jobb legyen a közérzetünk, fittebbnek érezzük magunkat, és bizonyítottan javuljon az egészségünk, ráadásul legalább 5 évvel hosszabb, minőségi életet élhessünk.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!