Keresés
Close this search box.

Mérlegen a C-vitamin

//

Az állatokéval ellentétben, a mi szervezetünk nem képes a C-vitamin előállítására. Így azt táplálkozással és étrend-kiegészítőkkel tudjuk szervezetünkbe juttatni. De mennyire van belőle valójában szükségünk?

A kérdés körül forgó állandó vitáknak azzal vethetünk véget, ha megnézzük, hogy az állatok szervezete mennyi C-vitamint termel. A válasz: meglehetősen sokat. Legtöbb állat az emberi testtömegnek megfelelő napi 5000-10000 milligrammot termel. Nem valószínű, hogy az evolúció során úgy fejlődtek volna, hogy ennyit állítsanak elő, ha nem lenne rá szükségük, vagy nem hasznosítanák azt. Valójában az emberi test számos szövetében 25-szörös, a vérben pedig ennél is magasabb a C-vitamin koncentrációja.

A genetikának és az egyéni biokémiának köszönhetően, mindenkinek eltérő lehet a C-vitamin szükséglete, ráadásul mindannyian másfajta stresszhatásnak tesszük ki a szervezetünket, és persze más ételeket fogyasztunk. Ebből következik, hogy egy felnőtt egészségének megőrzéséhez szükséges mennyiségű aszkorbinsav napi 2000 és 20000 mg között mozog. Linus Pauling 18000 mg C-vitamint szedett naponta. Bár gyakran kinevették emiatt, érdemes megjegyezni, hogy bármely kritikusánál kettővel több Nobel-díjat tudhatott magáénak. 93 éves korában halt meg. Pauling egyik kollégája, a szintén orvosként dolgozó Abram Hoffer is megadózisokban szedte a C-vitamint, és 55 éves orvosi gyakorlata során több ezer betegét gyógyította vele sikeresen. Dr. Hoffer 91 évesen halt meg.

Amikor vírusos fertőzéssel kell harcolnunk, C-vitamin szükségletünk – testünk immunműködésének függvényében – ugrásszerűen megnövekedhet. Megfelelően nagy menynyiségben az aszkorbinsav megelőzheti a vírusos megbetegedést, és meggyorsíthatja a felgyógyulást. Mindezt már a 1940-es években is megfigyelték, majd az elmúlt 70 év során újból és újból igazolták olyan orvosok, akik betegeiknél – az aszkorbinsav megadózisainak köszönhetően – gyors és teljes gyógyulásnak voltak tanúi. A gyógyításban hatásos adag megfigyelés és béltolerancia függvénye. A megfigyelés lényegében annyit jelent, hogy „elég C-vitamint veszünk be ahhoz, hogy tünetmentesek legyünk, bármekkora adagot is jelentsen az”. A béltolerancia pedig pontosan azt jelenti, aminek hangzik: a bélből anélkül felszívódó mennyiség, hogy túl laza székletet okozzon. A nagyon magas adag, mint amilyen az egy napra elosztott 30000-200000 mg, figyelemre méltóan nem mérgező hatású, és az orvosi megfigyelések szerint, olyannyira sokféle vírusos betegséget gyógyít meg, mint az általános meghűléses megbetegedések, az influenza, a hepatitisz, a vírusos tüdőgyulladás, sőt még a járványos gyermekbénulás is.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!