Keresés
Close this search box.

Tudomány, gyökerek nélkül?

//

Mióta ember él a Földön, a természetből eredő, elsősorban növényi készítményekkel gyógyítja magát. Sok ezer év tapasztalataiból alakult ki az a gyakorlat, melyet elsősorban a füvesasszonyok, törzsi varázslók, sámánok, táltosok, papok és a családanyák alkalmaztak, s adták át a tudásukat generációról generációra.

Tudomány, gyökerek nélkül?

Eme ősi népgyógyászati tudásból alakult ki a modern fitoterápia és fitopharmakológia, melyet a leendő orvosok és gyógyszerészek az egyetemi oktatásban részben elsajátíthatnak. Ugyancsak évezredes tapasztalatokból, a természet elemeivel való gyógyításból származik a modern fizioterápia, mely ma már szintén klinikum. A hazai régi népi masszázsmódszerek és csontkovácsolási technikák, továbbá a világ távoli tájairól, főként Ázsiából (India, Kína, Thaiföld) származó módszerek képezik az alapját a mai oszteopátiás, és egyes, csak orvosi diplomával végezhető manipulatív eljárásoknak. A tudományos dietetika forrása sem egyéb, mint az emberiség több ezer éves táplálkozással kapcsolatos tapasztalatainak összessége.

Mindezekből láthatjuk, hogy az orvostudomány valós gyökerei az emberiség fejlődésének homályába vesznek. A természetes élet- és gyógymódok azoknak a bizonyítottan jól működő – ősi filozófiákon alapuló – módszereknek összessége, melyek szelíd természetűek, személyre szabottak, nem betegség-, hanem ember-központúak, és szem előtt tartják a „primum nil nocere” (először is nem ártani!) hippokratészi elvet.

A természetgyógyászat helyét a prevencióban és rehabilitációban vitatni ugyan lehet, de tagadni nem. Bizonyíték erre, hogy világszerte a lakosság jelentős hányada még mindig – vagy egyre inkább – a természetes élet- és gyógymódokban keresi állapotának jobbulását.

A természetes gyógymódok tehát még mindig, mindennek ellenére szerves részét képezik egészségkultúránknak. Onnan kigyomlálva, tiltva, gyökerestől kitépve, a belőle sarjadt hatalmas fát – a modern tudományokat és gyógyítást – veszélyeztetnénk, mely eredendően belőle táplálkozott.

Tiltás, korlátozás helyett inkább konszenzust! A többséget is meghallgató, az érintett több ezer szakember véleményét is figyelembe vevő, igazságos jogalkotást – mely valóban az embereket és az egészséget szolgálja, nem egyéb érdeket!

Ezt kéri több ezer – jelenleg még ÁNTSZ-engedéllyel rendelkező, a kuruzslástól és „varázslástól” magát elhatároló – diplomás magyar természetgyógyász, és kérik ehhez a jóérzésű magyar lakosság támogatását, mert míg a viták folynak, az emberek egyre csak fogynak.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!