Keresés
Close this search box.

Végzetes fogyókúrák

//

Felmérések szerint, a túlsúly akár 7 évvel is megrövidítheti az életet, ezért a testsúly csökkentése elsődleges célnak tűnik. A kutatók azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a fogyókúra sokszor a halálozási arányokat is megnövelheti!

A szénhidrátokban szegény és fehérjében gazdag diéta állatkísérletekben érelmeszesedést idézett elő, csökkentette az érfalakat kijavító őssejtek mennyiségét és minőségét, megnövelte a szívbetegség kockázatát. A kísérlet rávilágított arra, hogy a szervezet saját őssejtjeinek „karbantartása” lehet az optimális megoldása a túlsúly okozta egészségügyi katasztrófának.

Emellett a további elhízás megakadályozása, illetve a testsúly megtartása mérsékelt és kiegyensúlyozott diétával gyakran célravezetőbb lehet. Ha a vérkeringésben lévő őssejtek (EPC) épek és megfelelő mennyiségben vannak jelen, akkor azok kijavítják az érfalakban keletkező hibákat.

A probléma abból keletkezik, hogy a szív- és érrendszer betegségeit előidéző rizikófaktorok – dohányzás, magas vércukorszint, túlsúly, magas vérnyomás, LDL koleszterin – károsítják a szervezetet regeneráló őssejtek működőképességét. Sőt, a rizikófaktorok következtében károsodott őssejtek a szervezet ellen is fordulhatnak ahelyett, hogy azok hibáit kijavítanák: szövetségesekből ellenségekké válnak. A károsodott őssejtek az érfalba beépülve gyulladást okozhatnak, valamint szerepük van a cukorbetegség alatt előforduló vakság kialakulásában is.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!