Keresés
Close this search box.

A dohányzás hatása a fogakra

//

Az 1990-es évek elejétől folyó kutatásokban bizonyítást nyert, hogy – a cukorbetegség és az immunhiányos állapotok mellett – a dohányzásnak is kiemelkedő szerepe van a fogágy pusztulásában. Emellett szinte elkerülhetetlen a fogak elszíneződése, a szájszag, de bekövetkezhet súlyos nyálkahártya elváltozás és fogínysorvadás is, ami végül a fogak elvesztéséhez vezethet.

A korábbi vizsgálatok a fogászati megbetegedések, a fogágy pusztulásának okát a rossz szájhigiéniában keresték. Közvetett okként szerepelt az eltérő szájflóra, a fogkőre való hajlam, illetve a lepedék hátrányos összetétele. Azóta már bizonyítást nyert, hogy a cigaretta gyengíti az immunrendszert, csökkenti a fogíny tapadását, és lassítja a fogászati betegségek gyógyulását.

A nikotin káros a fogínyre, a benne található sejtekre, valamint lassítja a vérkeringést. A káros anyagokkal szembeni védekezés gyengülése miatt gyulladás alakulhat ki.

Egy 10 éves felméréssel sikerült igazolni, hogy dohányosok esetében a csont pusztulása kétszer valószínűbb, mint normális esetben, még tökéletes szájhigiénia esetén is. Ezzel megdőlt az a korábbi nézet, hogy a dohányzás fogászati mellékhatásai megfelelő szájhigiéniával elkerülhetők. Ma már tudjuk, hogy az immunrendszert gyengítő dohányfüst káros hatását még így sem lehet elkerülni. Megoldást csak a leszokás jelenthet, ami az egész szervezet szempontjából előnyös.

Fontos megjegyezni, hogy a dohányzás nemcsak a saját fogakat, hanem a fogpótlásokat is veszélyezteti. A hidak élettartama csökken, mert a dohányzásból kifolyólag meglazulhatnak a pillérfogak. A tapadás gyorsabban csökken, így a koronának a széle jóval hamarabb visszahúzódik a fognyaknál, ami az esztétika rovására megy. Dohányzás esetén, még akkor is visszautasíthatják az implantátum beültetését, amikor szó sincs csonthiányról, hiszen a dohányzás e tekintetben is komoly rizikófaktor. Forrás: fogaszat.org

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!