Keresés
Close this search box.

A terhesség tönkreteszi a fogakat?

//

A legtöbb kismama tudja, milyen fontos a megfelelő szájhigiénia a saját és a baba egészsége szempontjából, az ilyenkor tapasztalható esetleges ínygyulladás, terhességi daganatok és a közepestől súlyosig fajuló íny-megnagyobbodás ellenére sokan mégis elkerülik a fogorvost.

Felmérések szerint, a kismamák jóval több, mint 30%-a tapasztal változó intenzitású ínygyulladást, amely az íny kipirosodásával, vérzésével, esetleg a fogak mozgásával is járhat.

E tünetek a várandósság minden szakaszában előfordulhatnak, de jellemzően mégis a 3-6. hónap között alakulnak ki. Ilyenkor a még gondosabb szájápolás – melynek a fogmosáson kívül a fogselymezés és a szájvízhasználat is része – enyhíthet a kellemetlen tüneteken.

A szájban megjelenő kisebb terhességi daganatokról a kismamák közel 10%-a számol be. Ezek jellemzően a baba megszületése után spontán eltűnnek. Többnyire fájdalmas, piros vagy bordó kinövésekről van szó, amelyek vérezhetnek is. Ha ezek a tumorok valóban fájdalmat okoznak, komolyan véreznek vagy zavarnak az evésben, a sebészeti eltávolításuk is szóba jöhet.

Az íny megnagyobbodása, amely gyakorlatilag az ínyterület megnövekedését jelenti, sokkal ritkább jelenség, mint az ínygyulladás, és súlyos esetben akár a fogakat is befedheti.

E problémák hátterében vélhetően az anyai szervezet túlzott válaszreakciója áll, melyet ebben az időszakban a baktériumokra produkál. Éppen ezért fontos a várandósok oktatása, biztatása a fokozott szájhigiéniára, ennek hiányában ugyanis a helyzet még tovább romolhat.

Panasz esetén, a terhesség során mindenképpen jelentkezni kell a fogorvosnál a szokásos félévenkénti ellenőrzéseken kívül is. A kényelem és a hányinger elkerülése miatt javasolt a kezeléseket 4. és a 6-7-ik hónap közé tenni, a kevésbé sürgős, vagy komolyabb beavatkozásokat pedig a szülés utánra időzíteni. Érdemes eloszlatnunk néhány félreértést is: a kezelésekhez a kismama is kaphat injekciót, és az 1. trimeszter után már röntgenfelvétel is készülhet fogairól.

dr. Benkő Krisztina
fogszakorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!