Keresés
Close this search box.

Az anya fertőződése a magzatot is veszélyezteti

//

A szexuális úton terjedő betegségek között jelentős szerepet töltenek be a Mycoplasma és Ureaplasma baktériumok, melyek gyakran tünetmentesen vannak jelen a szervezetben, ám a fertőzöttség akár meddőséget, vagy várandósság idején magzati károsodást is okozhat. Ezért a fertőzés felismerése és megfelelő kezelése kiemelt jelentőséggel bír.

Az anya fertőződése
a magzatot is veszélyezteti

A Mycoplasma és az Ureaplasma baktériumok a legkisebb önálló életre és szaporodásra képes mikroorganizmusok, melyeknek nincs sejtfaluk sem.

A Mycoplasma elsősorban a húgy- és ivarszervek, illetve a légutak hámfelszínén élősködik, elpusztítja ott a csillós hámsejteket, így okoz tüdőgyulladást és húgyivarszervi fertőzéseket. A nemi szervek fertőződése – nőknél és férfiaknál egyaránt – akár terméketlenséget is okozhat.

Az Ureaplasma elsősorban a serdülőkorban, fiatal felnőtt korban, a párkeresés időszakában „összeszedhető” fertőzés, mely jellemzően fájdalmas vizeléssel és fehérfolyással járó húgycsőgyulladást okoz mindkét nemnél, de tünetmentes állapot is előfordul.

A két baktérium okozta fertőzés nemi úton terjed, így a gyakori partnercsere növeli a kockázatot. A már említett tüneteken kívül a húgycső gyulladását férfiaknál a pénisz nyílásának vöröses elszíneződése kísérheti, míg a nőknél az égő érzéssel kísért vizelés mellett az alhasi fájdalom is figyelemfelkeltő lehet. A gyulladás megjelenhet a hüvelyben és a méhnyakban is, a petevezetékek esetleges gyulladása pedig vérzészavart, méhen kívüli terhességet, akár meddőséget okozhatnak.

Ha a fertőzött és nem kezelt nő teherbe esik, a fertőzés akár koraszüléshez, vagy halvaszüléshez is vezethet. A hüvelyflórából feljutó fertőzés miatt a magzat a szülőcsatornán való áthaladáskor is megfertőződhet.

A kezelés gyógyszeresen, antibiotikummal történik, de csak akkor jelenthet biztonságos megoldást, ha a partnert is kezelik. Különösen fontos a tervezett fogantatás előtti kivizsgálás, és szükség esetén kezelés, illetve a várandósság idején a hüvelyflóra ellenőrzése.

dr. Komlódi Júlia
a szexuális úton terjedő betegségek (STD) szakértője
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!