Keresés
Close this search box.

Az aztékok ősi kincse

//

A mai modern étrendből gyakran hiányoznak a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen alapvető tápanyagok. A Dél-Amerikából származó chia, azaz azték zsálya (Salvia Hispanica) magja alapélelmiszer volt. Egyedülállóságát annak köszönheti, hogy szokatlanul magas koncentrációban tartalmaz omega-3 zsírsavakat, antioxidánsokat, növényi fehérjéket, kalciumot, káliumot és vasat.

Egy kanálnyi (15 gramm) chiamag annyi omega-3-at tartalmaz, mint 250 gramm, azaz 2-3 személynek elegendő lazac. Az omega-3 esszenciális zsírsavak fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri, illetve egyéb testi funkciók működésében, valamint a mentális egészség fenntartásában. Ezeket szervezetünk nem tudja előállítani, így csak táplálkozás útján juthatunk hozzájuk.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend segít a magas koleszterinszint és vérnyomás csökkentésében; előnyösen befolyásolja a szem látóhártya, valamint az agy- és idegsejtek működését; javítja a koncentrációs képességet; gyerekeknél segítheti az olvasási és tanulási készség fejlődését.

Ugyancsak mérsékli az asztmatikus és allergiás problémákat, ellenállóbbá teszik a szervezetet. Emellett javítja a vérkeringést, csökkenti a vér viszkozitását; leköti a savakat.

A chia mag még az áfonyánál is több antioxidánst tartalmaz, ami segíti konzerválni az omega-3 zsírsavakat, gátolva azok avasodását. A 90-es évek tudományos kutatásainak köszönhetően az ősi chia újra jelentős szerepet kapott a táplálkozásban. Általa az étel laktatóbb lesz, és nagyobb tápértékkel bír. Hozzáadható joghurtokhoz, salátákhoz, süteményekhez és főételekhez is.

Napi 2 teáskanálnyi fedezi a szervezet omega-3 zsírsav-szükségletét, ugyanakkor lassítja a szénhidrátok cukorrá bontását, egyenletessé teszi az energia felszabadulását, ezért cukorbetegek számára is értékes táplálék.

Tápanyagai könnyen beépülnek a szervezetbe, magas rosttartalma révén pedig segít eltávolítani a bélrendszerben felhalmozódott salakanyagokat.

Emellett nem tartalmaz glutént, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

(x)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!