Keresés
Close this search box.

Bélflóra-stabilizálás primbiotikummal gyermekkorban is

//

A csecsemők, kisgyermekek bélflórája kezdetben igen sérülékeny, különösen, ha nem természetes úton születtek, s bélflórájuk alapját nem az egészséges anyai hüvelyflóra-összetétele alapozta meg. Ilyen esetben a stabilitást pre- és probiotikumok, illetve primbiotikum segíthetik.

Laboratóriumi kutatások során derült ki, hogy a mikrobiális cellulóz, melyet primbioti-kumnak neveztek el, egyedülállóan magas vízmegkötő tulajdonsággal rendelkezik. Ha megiszunk egy pohár vizet, akkor annak a nagyobbik része felszívódik, és csak a kisebb része marad a béltartalomban. Ha viszont elfogyasztunk egy kanál primbiotikumot tartalmazó gélt, melyben csak néhány tized gramm mikrorost van, akkor a gélben lévő víznek csak a kisebb része szívódik fel, és a nagyobb része bennmarad a béltartalomban. Ez tisztító, hidratáló hatást biztosít a bélrendszernek, megteremtve a bélflóra kialakulásához és fennmaradásához szükséges közeget.

Csecsemőkorban a természetellenes születési körülmények, az esetleges fertőzések következtében sérült, vagy eleve torzan, káros baktériumok túlsúlyával kialakult bélflóra gyengítheti a gyermek későbbi immunvédekezését, hiszen immunrendszerünk több mint kétharmada a belekben található. Ilyen körülmények között gyakoribbá válhatnak a fertőzéses megbetegedések, melyek felszámolására adott antibiotikus kezelések tovább rombolják a bélrendszer hasznos baktérium-összetevőit. Az újabb betegségek, újabb antibiotikumok adagolása pedig fenntartja az ördögi kört.

Nagyon fontos tehát az egészséges bélflóra korai kialakulása, annak stabilizálása probiotikumokkal, azaz „barátságos” bélbaktériumokkal, melyek megtelepedését, szaporodását prebiotikumokkal segíthetjük, az ehhez szükséges, megfelelő víztartalmú közeget pedig primbiotikummal tarthatjuk fenn, melynek mikro-rostjai a saját súlyuknak akár százszorosát kitevő vízmennyiséget képesek megkötni.

(X)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!