Keresés
Close this search box.

Bélrák: flavonoidok és gyógygombakivonatok szerepe a megelőzésben

//

A bélrák megelőzésében szerepet játszó tényezőket számos tanulmány vizsgálta. Az eredmények sokszor ellentmondásosak. A bélrák-megelőzés „mágikus” eszközének sokáig a megfelelő mennyiségű rostbevitelt tartották. Ezt több korábbi tanulmány is igazolni látszott, későbbi felmérések azonban cáfolták. Mivel a bélrák – a halálozási arányokat tekintve – az egyik legveszélyesebb ráktípus, érdemes tehát olyan tényezőket felderíteni, amelyek ismerete hozzájárulhat a megelőzés elősegítéséhez.

Az ún. metabolikus szindróma, azaz krónikus anyagcserezavar szindróma – amelynek tünetei lehetnek a csípő körüli túlsúly, a magas trigliceridszint, az alacsony HDL koleszterin szint, a magas vérnyomás, illetve a magas vércukorszint – elősegítheti a rosszindulatú bélpolipok és a bélrák előfordulását, és körülbelül 67%-kal növelheti a bélrákban történő elhalálozások arányát.

Ugyanígy a cukorbetegség is elősegítheti a bélrák kialakulását. A kutatók kiemelik, hogy a rizikófaktorok között különösen veszélyes az alsótest túlsúlya, illetve általában a túlsúly. Nem meglepő tehát a testmozgás bélrákellenes hatása. III. stádiumos bélrákban szenvedő betegeknél a diagnózis utáni testmozgásnövelés 50%-kal csökkentette a halálozási arányokat. Érdekes, hogy a diagnózis előtti testmozgás is csaknem ugyanilyen mértékben eredményes. A kutatók a testmozgás jótékony hatását legalább olyan jelentősnek tartják, mint az adjuváns kemoterápia rákellenes hatását.

A bélrák megelőzése szempontjából előnyös lehet a vörös és feldolgozott húsok, valamint a finomított liszt és cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásának mellőzése. Figyelemre méltó, hogy klinikai kísérletben igazolták az Agaricus blazei Murill gombakivonat inzulin-érzékenység javító hatását. Az apigenin flavonoid – epigallocatechin gallattal kombinálva – bélrákmegelőző hatását Németországban végzett kontrollált klinikai kísérlet erősítette meg. Az Agaricus balzei Murill és apigenin a jövőben vélhetően szerephez juthat a bélrák kiegészítő terápiájában.

Varga Gábor
hatóanyag-kutató

További szakirodalmi információ: www.apigenin.hu, www.patkonyelv.hu. További információért keresse fel Gyógygomba Információs Központjainkat vagy hívja információs vonalainkat: 06/70-423-1123, 06/70-423-1127, 06/30-698-2083

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!