Keresés
Close this search box.

Előzzük meg a vastagbélrákot!

//

Nemrégiben egy amerikai kutatócsoport vállalkozott arra, hogy összesítést készítsen a rendszeres testmozgás vastagbélrákot megelőző hatásait vizsgáló tanulmányokból, s ennek alapján alkossanak véleményt a tényleges összefüggéseket illetően.

A British Journal of Cancer című lapban publikált eredmények azt mutatták, hogy szoros, fordított összefüggés van a fizikai aktivitás mértéke és a vastagbél-adenoma megjelenése, gyakorisága között. Azaz minél többet mozog valaki, annál kevesebb adenomája van. Ez az összefüggés ugyanúgy fennáll férfiak, mint nők esetében. A tanulmány újabb bizonyítékkal szolgál arra vonatkozóan, hogy a mozgás jelentős szereppel bírhat a vastagbélrák megelőzésében.

Korábban a Washington Uni-versity és az American Cancer Society is vizsgálta, milyen hatással lehet a mozgás a vastagbélrák kialakulására, és az ebből következő halálozásokra. A felmérés során 150 000 férfi és nő fizikai aktivitását követték nyomon 15 éven át, 1982 és 1997 között, majd összevetették a csoporton belül 1998 és 2005 között kialakult vastagbélrák diagnózisok és az ugyanebben az időszakban bekövetkezett rák miatti halálozások számával.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak volt a legkisebb esélyük a végzetes kimenetelű vastagbélrákra, akik legalább 10 évig rendszeresen mozogtak. Immár kétségtelen, hogy a felnőttkori aktivitás jelentősen csökkenti a különböző daganatos betegségek, így a vastagbélrák miatti halálozás esélyét. Sokan csak legyintenek az ilyen figyelmeztetésekre, mondván, nekik már úgyis túl késő elkezdeni a mozgást és az egészségtudatos életet.

Fontos tudni, hogy sohasem késő! Ugyanakkor sosem túl korai, már gyermekkortól erre kell nevelni a kicsiket, gyerekeket, ugyanis a rendszeres testmozgás nem csak a vastagbélrák kialakulását, illetve az emiatti halálozás rizikóját csökkenti, de a szívbetegségekét és a cukorbetegségét is.

A szűrés is életet menthet

A rendszeres sportolás sokakban a hosszútávfutás és a napi többórás edzések képzetét kelti, és ez elrettentő lehet. Holott az egészségmegőrzés szempontjából már napi 30 perces tréningnek is hatalmas jelentősége van, ráadásul ezáltal javul a mentális és lelki állapot, valamint az önértékelés is.

A testmozgás még akkor is hatékony, ha esetleg már diagnosztizálták a daganatos betegséget. Bizonyíték van rá, hogy a fizikai aktivitás visszaszorítja a rák kiújulásának, illetve a halálozásnak az esélyét. Ezen felül sokat tehetünk önmagunkért, ha rendszeresen részt veszünk olyan speciális vizsgálatokon, mint a vastagbél-rákszűrés, amely még idejekorán kimutathatja a betegséget, jóval kedvezőbb életkilátásokat biztosítva.

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
www.oxygenmedival.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!