Keresés
Close this search box.

A napozás egészséges!

//

Hét vezető brit egészségügyi csoport hivatalos közleményt adott ki, amely cáfolja az előző évtizedek napozásellenes álláspontját. A közlemény elismeri, hogy a napozás egészséges, és annak érdekében, hogy szervezetünk több D-vitamint állítson elő, több időt kellene a napon töltenünk.

A napozás egészséges!

A hét nonprofit szervezet – köztük a Brit Rákkutatási Alapítvány, a Brit Osteoporosis Társaság, a Brit Bőrgyógyászok Társasága és a Népegészségügyi Bőrgyógyászati Társaság – közleménye, melyben elismerik, hogy a napfény egészséges, hatalmas változást jelent a korábbi állásponthoz képest, mely szerint a napozás kifejezetten káros, és a „biztonságos” szabadban való tartózkodás egyetlen módja, ha agyonkenjük magunkat fényvédőkrémekkel.

A D-vitaminhiányt korábban már összefüggésbe hozták sok súlyos betegség – például a rák, skizofrénia, csontbetegségek, veseproblémák, cukorbetegség és a kóros elhízás – kialakulásával is. Rendszeres napozás hatására rohamosan csökken majd a D-vitaminhiány, és ezzel a rákos megbetegedések aránya, hiszen D-vitaminnal a rákos megbetegedések 77%-a megelőzhető lenne.

A D-vitaminbevitel mind napozással, mind pedig étrend-kiegészítőkkel való növelése ma vitathatatlanul a legfontosabb teendő az egészség javítása, az egészségügyi kiadások csökkentése, és a degeneratív betegségek megelőzése érdekében.

Bár a brit közlemény óriási előrelépést jelent, de továbbra is igen nagy az információs szakadék, hiszen csupán napi 10 perces napozást javasolnak, ami nem mindenkinek elegendő, különösen, ha sötétebb árnyalatú a bőrünk. A Nagy-Britanniában élő afrikai származású embereknek például többre, akár napi 3 órányi napsütésre van szükségük a megfelelő mennyiségű D-vitamin előállításához.

A szükséges napfény-mennyiség tehát egyénenként különböző, a jó hír, hogy a leégésre hajlamos fehér bőrűeknek jóval kevesebb idő elég a kellő mennyiségű D-vitamin szintetizálásához, mint a kreolabb típusúaknak, akik amúgy is több időt tölthetnek a napon károsodás nélkül.

Mike Adams,

kutatóorvos (USA),

Natural News
(ford. Homok Szilvia)
www.tenyek-tevhitek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!