Keresés
Close this search box.

Drug Holiday, avagy a gyógyszerek is nyaralnak?

//

Felmérések szerint, a betegek jelentős része nem szedi olyan rendszeresen a gyógyszereit, hogy azok ki tudják fejteni a tőlük elvárt hatást. Karácsonykor és a nyári időszakban Magyarországon is megfigyelhető a „gyógyszerszabadság”, amikor a betegek szándékosan hosszabb-rövidebb időre felfüggesztik gyógyszereik szedését.

Drug Holiday,
avagy a gyógyszerek is nyaralnak?

A felírt és be nem szedett gyógyszer a legdrágább a társadalom számára, mert a hiányosan megvalósított kezelés, el nem ért egészségértéket jelent.

A magyar háztartások gyógyszervásárlási szokásait vizsgálva, a GFK Hungária kimutatta, hogy a karácsonyi, szilveszteri, akár 1-2 hónapos önkéntes szünet után, a másik szezonális „gyógyszerszabadság” időszaka a nyár. Ilyenkor a pihenés és ellazulás sokaknak egyben a gyógyszerszedéstől való megszabadulást is jelenti.

Emellett gyakori gyógyszerszedési minta az is, hogy egyiket pontosan szedik, míg a másikat csak időszakonként, akár hónapokat is kihagyva. Sokan a vitamint, immunerősítőt rendkívül pontosan szedik, míg a krónikus betegségre való gyógyszerüket csak néha, vagy az előírtnál kisebb dózisban. Tapasztalatunk szerint, a receptköteles gyógyszerek hasznáról a betegek nagyon keveset tudnak, ezért meggyőződés nélkül veszik át a recepteket az orvosuktól.

Dr. Lantos Zoltán
GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!