Keresés
Close this search box.

Gombák, egysejtűek, baktériumok

//

A nem kellő tisztaságú fürdővizek nemcsak a hólyagban, hanem a hüvelyben is fertőzést okozhatnak. A megbetegedést egysejtű élőlények (pl. a Trichomonas vaginalis), gombák (pl. Candida albicans) is előidézhetik. A tünetek – viszketés, égő érzés, törmelékes fehérfolyást – kezelése egyszerű, ám a gyakran visszatérő, krónikussá váló panaszok megszüntetése már kevésbé könnyű.

Gombák, egysejtűek, baktériumok

„Strandfertőzéseknél” a gombák mellett a trichomonász fertőzés lehetősége is számításba jöhet, de az bizonyos, hogy az AIDS és a szifilisz csakis nemi úton terjed, és a trippert sem lehet strandolás útján elkapni.

Meleg vizes medencékben amúgy, jóval gyakoribbak a fertőzések, a hideg vizek nem kedveznek a baktériumok és vírusok szaporodásának, s a termálvizek sem tartalmaznak kórokozókat.

Nem kell lemondanunk a strandolás örömeiről, de tartsunk be néhány fontos szabályt: lázas vagy hasmenéses beteg ne menjen a medencébe; a vízből kijőve zuhanyozzunk le, és azonnal cseréljük fürdőruhánkat szárazra; menses alatt ne menjünk a medencébe. A strandok homokja széklettel fertőzött lehet, ezért homokozás után rögtön mossunk kezet.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!