Keresés
Close this search box.

Miért puffadunk?

//

A tv-reklámokban pattognak le a gombok, emberek lufiként a levegőbe emelkednek, pedig nincsenek héliummal töltve. Miért történik ez velük? Ki vagy mi okozza, mit csinálunk rosszul? Hogyan kerülhetjük el e szenvedéssel járó kellemetlenséget?

Miért puffadunk?

A haspuffadás kellemetlen, de nem mindig kóros, orvosi kezelést igénylő állapot. Két fajtáját különböztetik meg: amikor a megnövekedett bélgáz menynyisége vizsgálattal, objektíven ki is mutatható; illetve amikor (az irritábilis bél szindrómában szenvedőknél) már a normális mennyiség is fájdalmat, feszülést okoz.

A kiváltó okok felderítésében sokat segíthet egy táplálkozási napló, melyben feljegyezzük: mit ettünk, mikor jelentkezett puffadás. Gyakran a táplálkozási szokások megváltoztatása, a problémás ételek (pl. bab, borsó, kukorica, karfiol, kelbimbó, káposzta) elhagyása is megoldást jelent. (A bab például, az átlagosnál több gázt termel, mivel nehezen emészthető cukrokat tartalmaz, ezért érdemes félretolt fedővel, kicsit tovább főzni.)

Parazitafertőzésben (Giardia lamblia), irritábilis bél szindrómában, Crohn-betegségben, hasnyálmirigy-elégtelenségben szenvedők is tapasztalják a haspuffadást.

A vékonybélben meg nem emésztett tápanyagokat (rostok, cellulóz, laktóz) a vastagbél baktériumai bontják le, ami gázképződéssel jár. A termelődött gázok 99%-át szagtalan összetevők adják, de a vastagbélbe került fehérjék és illékony zsírok kellemetlen szagot eredményezhetnek.

A puffadás mérséklődése az életmód radikális megváltoztatásától várható. Érdemes megtanulni valamilyen módszert (pl. autogén tréning, jóga, relaxáció, tudatos testedzés) a stressz csökkentése, sikeresebb kezelése érdekében.

Térjünk át a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis mennyiségű étkezésekre, a szénsavas italok kerülése mellett!

Idült haspuffadás esetén körültekintő diétára van szükségünk, ki kell zárnunk a problémás ételeket, kerülni a magas rosttartalmú élelmiszereket és a fel nem szívódó szénhidrátokat (pl. a rágógumiban lévő szorbitol).

Az emésztési zavar kezelésére hasnyálmirigy-enzim készítményeket is alkalmazhatunk, az egészséges bélflórát pedig probiotikumok rendszeres használatával stabilizálhatjuk.

Ha mindezt sikerül megvalósítanunk, nem csak a puffadás szűnik meg, hanem egészségi állapotunkban is jelentős javulás várható.

WEBBeteg.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!