Keresés
Close this search box.

Strand-fertőzések

//

A nyári fürdőzések kapcsán, a természetes és mesterséges vizekben élő kórokozók kellemetlen alhasi panaszokat okozhatnak, melyek a fertőzést követően napokkal, hetekkel később is jelentkezhetnek.

Leggyakoribb panasz a húgyhólyaggyulladás, melyen a statisztikák szerint, a nők közel 80%-a élete során legalább egyszer átesik. A „felfázásos” tünetekért valójában a hólyagba bejutott kórokozók felelősek. Leggyakoribb előidézőjük baktériumok, főleg bélbaktériumok, melyek közül elsősorban az E. Coli érdemel említést. De nem elhanyagolható a Klebsiella, Enterobacter és Proteus fajok jelenléte sem.

A betegek elsősorban rendszeres, görcsös vizelési ingerről panaszkodnak, vizelet azonban nem, illetve csak pár csepp ürül, erős égő, szúró fájdalom kíséretében. Előrehaladott állapotban időnként véres vizelet is előfordulhat. Ha a fertőzés nem csak a hólyagtájra korlátozódik, hanem felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz, nagyfokú elesettség is jelentkezik.

Sokan látszólag épp, hogy kilábaltak a betegségből, a panaszok rövid idő elteltével ismét visszatérnek. Húgyúti fertőzésekre különösen hajlamosíthatnak a következő tényezők: férfiak esetében prosztata megnagyobbodás, hólyagnyaki merevség, húgycsőszűkület következtében kialakuló vizeletpangás, hólyagkövesség, nőknél különböző eredetű nőgyógyászati, kismedencei gyulladások, esetleg hormonális tényezők (fogamzásgátlók szedése, menopauza időszaka). Természetesen mindkét nem esetében rizikótényező lehet a gyakori partnerváltás, esetleg alkalmi szexuális kapcsolat óvszerhasználat nélkül.

A tünetek megjelenésekor alapvető a teljes vizelet, üledékvizsgálat elvégzése, súlyosabb tünetek, visszatérő fertőzések esetében célszerű még a kezelés megkezdése előtt vizelettenyésztést is kérni a laboratóriumtól. Ezt követően az oki terápia mindenképpen az antibiotikus kezelés, egyszerűbb esetekben esetleg csak 1-2 napig antibiotikum tartalmú granulátum formájában. Súlyosabb, vagy visszatérő fertőzések, gyulladások esetén széles spektrumú antibiotikum adását kezdjük, melyet a kórokozó érzékenységének megfelelően, a későbbiekben esetleg módosítunk.

Emellett a legfontosabb terápia a bő folyadékbevitel, melynek hatására hígul a vizelet, így csökken a baktériumok koncentrációja is. Tüneti terápiaként non-szteroid gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók szedése, gyógyteák fogyasztása is sokat segíthet.

A fertőzések megelőzésére a bő folyadékbevitel mellett, törekedni kell, hogy a hólyagból minden vizelet kiürüljön. A panaszok ismételt kiújulását megelőzendő, kezeltessük a társuló nőgyógyászati, kismedencei gyulladásokat is. Emellett a különböző képalkotó eljárásokkal (ultrahang, röntgen, CT ) és hólyagtükrözéssel kiszűrhetők, diagnosztizálhatók különböző urogenitális fejlődési rendellenességek, anatómiai eltérések, fennálló vese-, vagy vesevezeték kövesség, esetleges daganatos elváltozások.

dr. Szűcs László
urológus főorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!