Keresés
Close this search box.

Utazás – fertőzés

//

A nyári utazások során gyakran tapasztalhatunk kellemetlen emésztési panaszokat, hasmenést. Mindez nem csak az egyes külföldi országok higiéniás viszonyai miatt, de az utazással együtt járó stressz kapcsán is előfordulhat. Ugyanezt tapasztalhatják a vizsgázók, felvételizők, szintén a szorongás, a feszült idegállapot eredményeként.

Utazás – fertőzés

A váratlan és kellemetlen panaszoknak számtalan egyértelmű és kevésbé kézenfekvő oka lehet. Az előbbiek közé tartozik:

Kevésbé köztudott ugyanakkor, hogy egyes gyógyszereknek (pl. antibiotikumoknak, vízhajtóknak) is lehet ilyen mellékhatása. A szorbittartalmú, diabetikus élelmiszerek, illetve az alkohol gyakori fogyasztása is okozhat hasmenést.

Egyszerű gyomorrontás esetén a diétás szempontok betartásával néhány nap alatt tünetmentesekké válhatunk:

A gyógyszertárban kaphatók hasmenés esetére ajánlott elektrolit-készítmények, de megfelel a tea, ásványvíz és limonádé is, emellett szóba jöhet sós vízben főtt sárgarépa, fehérrépa leszűrt leve. Hasmenés esetén a rostos üdítők kerülendők!

Néhány napig kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, és ne próbálkozzunk tejjel, tejtermékkel sem. A tünetek múlása után egy hétig még kerüljük az apró magvas gyümölcsöket, a füstölt húsokat, a tejfölt, tejszínt, a rostos főzelékeket.

A Rotavírus enteritis megelőzésére, illetve hasmenés után és antibiotikus kezelések alatt, után – a kezelőorvossal egyeztetve – gyógyszertárban kapható probiotikumokat is alkalmazhatunk.

Ha a makacs hasmenés 2 napnál tovább tart és esetleg hőemelkedés, láz, gyomorfájdalmak, fejfájás, hidegrázás is jelentkezik, forduljunk orvoshoz. Gyermekeknél azonban nem szabad napokig várni. Addig nincs komolyabb baj, amíg a gyerek éber, szomjas, a nyálkahártyája nedves, és a vizeletmennyisége normális – ilyenkor legfontosabb a folyadék- és sópótlás. Gyerekeknél káros a koplaltatás, és a hasfogók használata sem tanácsos. Náluk – a idősekhez hasonlóan – a legnagyobb veszély a kiszáradás. Amennyiben a hasmenéses gyerek aluszékony, száraz a nyálkahártyája, alig van vizelete, a szeme beesett, és nem tudjuk a folyadékot pótolni, azonnal forduljunk orvoshoz.

Külföldön, ahol a csapvíz nem iható, tartsuk be az alapvető higiéniás szabályokat:

dr. Hidvégi Edit
gasztroenterológus szakorvos
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!