Keresés
Close this search box.

Az öregedés és a vese egészségének kapcsolata

//

Ma Magyarország az átlagos várható élettartam tekintetében – európai összehasonlításban – az utolsók közé tartozik. A korai halandóság magas aránya különösen a férfiak esetében súlyos probléma. A hagyományos kínai orvoslás szerint, az öregedés és korai halandóság egyik legfőbb oka a vese energiájának kimerülése.

A hagyományos kínai orvoslás (TCM) szerint, a vese-meridián – a vese és funkcionális területe – a szervezet energiájának legfőbb forrása, mely 30 éves korunkig abból táplálkozik, amit a szüleinktől kaptunk, de harminc éves kor után már pótlásra szorul. A vese-meridián felelős a csontok fejlődéséért, a csontvelő-képződésért, a hormontermelésért, a szexuális tevékenységért, a nehéz munkavégzésért, illetve a széklet- és vizelet-kiválasztásért. A vese erőnléte tükröződik a haj, a memória, és az egész test általános állapotában.

Hogyan védjük a vese egészségi állapotát és energiáját?

A „szervóra” alapján a vese délután 5-7 óra között kezd feltöltődni új energiával, ne fogyasszunk ilyenkor sós, zsíros, nehéz ételt és alkoholt! Este 10-11 óra közötti energiaállapot a legalkalmasabb a szexuális életre, utána ne dohányozzunk, ne fogyasszunk hideg italt, alkoholt, csípős ételt, ami károsítaná a kimerült vesét. 11-02 óra közé esik a szervezet – elsősorban a máj és epehólyag – pihenésének legfontosabb ideje (ez alatt kerülendő a szex, mert gátolná a szervezet energiával való feltöltődését).

Nőknél a fiatalság megőrzése szempontjából különösen fontos a rendszeres menstruáció (a távol-keleti orvoslás kerüli a hormontartalmú fogamzásgátlókat), a vese és az alsó húgyutak védelme a felfázástól, érdemes ezért rendszeresen meleg gyömbérteát, angelikagyökér-levest és főzetet, illetve egyéb vesemeridián-melegítő és vérkeringés-javító teákat fogyasztani.

Terhesség idején fokozottan fontos a gyógyszerek, sugárzás, alkohol, dohányzás kerülése, a rendszeres vérképellenőrzés, a nyomelempótlás. Fogyasszunk sötét színű és magokból készült ételeket, gombát, vöröskáposztát, szezámot, diót, jujubát. Különösen jó hatású étrendi kiegészítők ilyenkor az enyves kuszagyűszű (Rehmannia), bazsarózsagyökér és csalángyökér.

A szülés utáni hónap neve Kínában zuo yue – „ülő hónap”: ilyenkor a kismamát minden munka és erőfeszítés alól mentesítik. Úgy tartják: a nő egész további élete, egészsége és hosszú fiatalsága attól függ, mennyire sikerül regenerálódnia ebben a hónapban.

A vese erősítésére, regenerálására Magyarországon is hozzáférhető, hagyományos kínai készítmény a Kr. u. I-II. sz. óta használt Liu Wei Di Huang Wan pirula a vese Yin energiáját, míg a Jing Kui Shen Qi Wan pirula a Yang energiát pótolja. A modern kínai gyógyászat ezek továbbfejlesztéseként, a nyugati orvostudomány eredményeivel való ötvözéseként dolgozta ki a széles körben használt és nálunk is hozzáférhető Vese Meridián Kapszulát és Xtramen Tablettát. (X)

Közép-Európai Hagyományos Kínai Orvosi Egyesület

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!