Keresés
Close this search box.

Diabétesz előállapot – van visszaút!

//

Napjainkban a cukorbetegség rohamos terjedésének lehetünk tanúi, hazánkban becslések szerint akár 1-1,5 millió embert is érint, és kb. ugyanennyien lehetnek az akár évekig tünetmentesen lappangó diabétesz előállapotban is, mely korai felismeréssel és kezeléssel visszafordítható.

A kockázatalapú szűrővizsgálat segítségével megbízhatóan azonosítható a diabétesz előtti állapot olyanoknál is, akiknek még nincs panasza, így a korai felismerés megteremti a megelőző terápia lehetőségét.

Az időben történő felismerés – a szövődmények mellett – azért is fontos, mert a betegség kezelése jelentős anyagi teherrel jár, és állandó odafigyelést igényel.

A kórfejlődés évekre elnyúlik, míg a betegség a háttérben zajlik. Az előállapot (csökkent glukóz-tolerancia, emelkedett éhgyomri vércukorszint) nem alakul át törvényszerűen diabétesszé, általában 5 év alatt a betegek harmada visszakerül normál állapotba, ugyanekkora hányaduk stagnál, és csak egyharmaduk lesz ténylegesen cukorbeteg.

A tartósan jó anyagcsere-egyensúly biztosítása lehetővé teszi, hogy a diabétesz jellegzetes szövődményei – a szemészeti, idegrendszeri és veseszövődmények – elkerülhetők legyenek.

A kockázatalapú szűrés a nem, életkor, családi és egyéni kórelőzmények, társbetegségek figyelembevétele alapján, a cukorbetegség megjelenésének kockázatára vonatkozó pontszámot ad meg, majd a fokozott kockázattal rendelkezők esetében terheléses vércukormérést végeznek.

Az előállapotban lévő betegeknek teljes életmódváltásra van szükségük: változtatni kell étkezési szokásaikon, és be kell iktatniuk napirendjükbe a testmozgás valamilyen formáját. Fontos a rendszeres vércukormérés, és egyéb krónikus betegség (pl. magas vérnyomás, vérzsír eltérések) esetén a gyógyszereket előírás szerint, pontosan kell szedniük. További információ található az Erős Antónia védnökletével a facebookon létrehozott Tartsd a szintet! oldalon.

Prof. Dr. Jermendy György
diabetológus főorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!