Keresés
Close this search box.

Sose halunk meg!?

//

Sajnos, ez még messze van, de bizonyos jelek azt mutatják, pár évtized múlva a várható élettartam vélhetően megközelíti majd a 100 évet. És ez nem fantazmagória, tudományos tények támasztják alá ezt az állítást. Az Anti-aging ma már az orvostudomány külön ága, melynek célja, hogy elkerüljük az idős korral ma még szinte mindig együtt járó betegségeket és kiszolgáltatottságot.

Amióta világ a világ, az ember mindig tudni vágyta, meddig is élhetne valójában. A Biblia is említést tesz matuzsálemi kort megélt emberekről. A középkorban az átlagos élettartam nem érte el a 40 évet. Azóta persze sokat változott a helyzet, de a kérdés továbbra is nyitott: vajon mennyi az ember várható élettartama.

A tudomány már előállt egy lehetséges válasszal: tekintettel arra, hogy a fejlett emlősök általában a teljes kifejlődésükhöz szükséges idő hatszorosáig élnek, s az embernél 20 évet tekintünk a teljes kifejlődéshez szükséges időnek, a párhuzam szerint 120 évig kellene élnünk.

Az Anti-aging célja nem csupán az életkor meghosszabbítása, hanem az is, hogy életünk végéig megőrizzük fizikai és szellemi egészségünket. Mit ér ugyanis a hosszú élet, ha azt kórházi ágyban vagy tolószékben kell eltölteni? A hosszú élet csak akkor érték igazán, ha azt kiszolgáltatottság nélkül, egészségben és örömben tudjuk megélni.

Az Anti-aging kutatók folyamatosan keresik azon növényi és egyéb anyagokat, amelyek segítik e cél elérését. Így került a kutatások középpontjába egy különleges anyag, amelyet az ún. „francia paradoxon” kapcsán fedeztek fel.

A franciák szeretik a zsíros és nehéz ételeket, mégis a szív- és vérkeringési betegségek száma náluk jóval alacsonyabb, mint egyéb szomszédos országokban. A franciák étkezéseik mellé szinte mindig fogyasztanak vörösbort, ezt alaposan megvizsgálva derült fény annak egyik fontos összetevőjére, a resveratrolra, mely a piros szőlő héjában és magjában található. A resveratrol mérsékli az egészségtelen táplálkozás következményeit, valamint szív- és érvédő hatással is rendelkezik, ennek köszönhetően az egyik legfelkapottabb anti-aging anyaggá vált. Hollywoodban a sztárok a fiatalság titkának tekintik, és tudományos vizsgálatok is megerősítik rendkívüli tulajdonságait.

A másik „csodaszer” a goji berry, azaz magyarul farkasbogyó. Kína egyes területein megfigyelték, hogy nagyon sok 100 éven felüli lakos található, akik ráadásul kifogástalan egészségnek is örvendenek. Ezeken a területeken a goji berry alapélelmiszer, nagyon sokat fogyasztanak belőle frissen, szárítva vagy teaként. A vizsgálatok kiderítették, hogy a goji berry egy olyan szuperétel, amely a Földön az egyik legmagasabb antioxidáns képességgel rendelkezik.

Közismert, hogy az ún. szabadgyökök (anyagcserénk káros melléktermékei), jelentős szerepet játszanak az öregedésben. Az emberi szervezet sokáig képes hatástalanítani azok támadásait, de 40 éves kor fölött ez már egyre nehezebb, így az öregedési folyamat lassítása és a betegségek megelőzése érdekében, antioxidánsok bevitelével segíthetjük szervezetünket.

Emiatt a resveratrol mellett, a goji berry kivonat szintén felkeltette a hosszú és egészséges életre vágyók figyelmét, akik napi rendszerességgel fogyasztják. Hasonlóan csodálatos hatású növény a gránátalma, amely szintén kiváló antioxidáns, így fogyasztása jelentősen segíti a szív egészségét.

A resveratrol, a goji berry és a gránátalma tehát hasznos segítőtárs lehet mindenki számára, aki egészségben kívánja eltölteni életét. Ezek az anyagok kiválóan szerepeltek a klinikai vizsgálatokon is, egyértelműen bizonyítva különleges tulajdonságaikat, hatékonyságukat. (X)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!