Keresés
Close this search box.

Szívvédő táplálékaink

//

Szívünk egészségét céltudatos táplálkozással is védhetjük, melynek részét képezik a bélflóránkat egyensúlyban tartó magas rosttartalmú ételek, illetve az antioxidánsokban gazdag színes zöldségek, gyümölcsök (pl. fekete szőlő, szeder, gránátalma, paradicsom, cékla), illetve egyes olajos magvak (pl. dió, pisztácia) is.

Szívvédő táplálékaink

A dió az emberiség egyik legrégebbi tápláléka, Perzsiában Kr.e. 7000-ben már ismerték és termesztették, az ókori görögök gyógyszerként is nagyra tartották. Hazánk kitűnő dióterméséből mégis több fogy el manapság a német, osztrák vagy angol piacokon, mint idehaza, ahol a magyarok csak kampányjelleggel, karácsonykor vesznek diót.

A dióbélben pedig, maga az egészség lakik: 42-60%-a értékes zsírsavakból áll. Legújabb amerikai és spanyol tanulmányok kimutatták, hogy a dióban nagy mennyiségű omega-3-zsírsav található, és „jól áll” többszörösen telítetlen zsírsavakból is. Tartalmaz továbbá alfa-linolénsavat, arginint (aminosav) és sok anti-oxidánst is – melyek fontosak a szív- és a véredények egészséges működéséhez. Nyomelemekben is bővelkedik: a májnak és a hajnak fontos cink, a szívizom munkájához szükséges kálium, továbbá magnézium, foszfor, kén, vas, kalcium – mind-mind nélkülözhetetlenek számunkra, ahogyan a benne található A-, B1-, B2-, B3-, C-, E-vitamin és pantoténsav is.

Egy barcelonai kutatócsoport vizsgálati eredményei szerint, a bőséges vacsora után elfogyasztott 40 gramm dió (kb. nyolc dió bele) csökkenti a telített zsírok kedvezőtlen hatását. A népi mondás szerint: „halra dió jól zárja az asztalt”, és Goethe szavai is dióevésre buzdítanak: „Isten adja a diót, ám nem ő töri fel”.

A kutatást végző orvosok hangsúlyozták, hogy a pisztácia nem önmagában, hanem egészséges étrend és életmód mellett nyújthat védelmet.

Jelinek Mária
korkontroll szakértő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!