Keresés
Close this search box.

50. szülinap a nőgyógyásznál

//

A The British Menopause Society azt javasolta a háziorvosoknak, nőgyógyászoknak, hogy minden női páciensüket hívják meg az 50. születésnapjukon egy menopauzáról szóló elbeszélgetésre, hogy közösen állítsanak fel egy személyre szabott egészség-megőrzési tervet a klimax éveire és az utána követő időszakra.

50. szülinap a nőgyógyásznál

Az elképzelés mögött az a kutatási eredmény áll, mely szerint a nők többsége ilyenkor valószínűleg már találkozik a klimax tüneteivel, de általában nincs tisztában e korszak velejáróival, így azzal sem, mit tehet azért, hogy elkerülje, enyhítse, megszüntesse a kellemetlen tüneteket.

Már azzal is jelentős eredményeket érhetnek el, ha sporttal és kiegyensúlyozott táplálkozással egészséges határok közt tartják a súlyukat, korlátozzák az alkoholfogyasztást, és rendben tartják a vérnyomásukat. Ezek az életmódbeli tényezők mind komoly szerepet játszanak a súlyosabb problémák megelőzésében, így jótékonyan hatnak a szívbetegségek, a mellrák, méhnyakrák, csontritkulás vagy a demencia kialakulása ellen.

Az ötvenes éveikben járó nők igazán kitűnő munkaerők: a gyermekeik már felnőttek, nincs szükségük folytonos anyai jelenlétre, ráadásul ekkorra komoly munkatapasztalatot is maguk mögött tudhatnak.

Emellett azonban érdemes figyelmet fordítaniuk a menopauza idején jelentkező esetleges tünetekre, hogy elkerüljék a komolyabb betegségek kialakulását, melyek megakadályozhatnák munkavégzésüket.

Éppen ezért az egyéneknek és a közösségnek is nagyon fontos, hogy a nőket felkészítsék a menopauzára, csökkentsék a kellemetlen velejárókat és a rizikófaktorokat, javítsák az életminőséget. Ez a fajta felkészítés és kezelés ma Magyarországon kizárólag a menopauza kezelésében jártas nőgyógyászokra hárul.

Kell-e a hormonpótlás?

A menopauza egy folyamat, amely során a petefészkek működése fokozatos leáll, a női ciklus szabálytalanná válik, a hormonértékek széles határok közt ingadoznak, majd az ösztrogénhormon termelődése be is fejeződik.

Ennek a korszaknak számos kellemetlen velejárója lehet, mint például a hőhullámok, az éjszakai izzadás, az alvás- és hangulatzavarok, a vizelettartási nehézségek, a hüvelyi diszkomfort, szárazság, illetve a súlygyarapodás. Mivel a változókori tünetek jó része az ösztrogénhormon hiányának köszönhető, súlyos kellemetlenségek esetén mindenképpen érdemes elgondolkozni ennek, és más hormonoknak a pótlásáról.

Sok esetben valóban szükséges a hiányzó hormonok pótlása, ez esetben a szakembernek a lehető legkisebb, de még hatékony mennyiséget kell tudni beállítania. A döntés megszületése előtt a páciensnek mindenképpen szükséges részt vennie egy szakorvosi vizsgálaton, EKG-n, vérvételen, testsúly- és csontsűrűség mérésen, ultrahangon, illetve ha indokolt, más vizsgálatokon is. A hosszú távú egészséget és a kellő információkat figyelembe véve, a páciensnek és a szakorvosnak együtt kell meghoznia a döntést.

A hormonpótlást feltétlenül egyénre szabva kell elrendelni, és rendszeres orvosi kontroll mellett lehet csak biztonságosan alkalmazni.

Emellett minden esetben fel kell világosítani a nőket saját felelősségükről: akinek elhízás miatt a BMI-je 35 fölött van, annak jelentősen megnő az esélye a szív-érrendszeri betegségekre, a stroke-ra, a magas vérnyomásra, cukorbetegségre, sőt, a mellrákra, és más daganatfajtákra is.

Be kell látni, hogy a testsúly normalizálása, és egyéb egészséges életmódot eredményező szabályok betartása jelentősen kellemesebbé és kockázatmentesebbé teheti a menopauza éveit.

Hacsak nem túl komolyak a tünetek, már néhány életmódbeli változtatással – a napirendbe iktatott sporttal, a stresszt levezető relaxációval, meditációval, jógával vagy más módszerekkel is megkönnyíthetjük a mindennapokat. Hasznos lehet a hűvös, kiszellőztetett hálószoba, a koffein mérséklése, a medenceizmok megerősítése tornával, ám szexuális problémák esetén javasolt nőgyógyászhoz fordulni.

Hogyan segíthetünk magunkon?

Elhízás és csontritkulás

Hőhullámok és éjszakai izzadás

Alvászavarok

Vaginális diszkomfort és szárazság

Dr. Demjén László
nőgyógyász, menopauza-szakértő
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!