Keresés
Close this search box.

A csonterősítés gyengéi

//

Bolland és mtsi. ez évben publikált legújabb vizsgálatai szerint, a természetes életmódot, a megfelelő D- és K2-vitamin ellátottságot és a testmozgást nem lehet mesterségesen fokozott kalciumbevitellel kiváltani, ezért érdemes újraértékelni a csontritkulás miatti kalciumpótlás eddigi gyakorlatát.

A csonterősítés gyengéi

A vizsgálat megerősíti egy korábbi elemzés eredményét: a tablettákban, porokban bevitt kalcium nem hasznosul megfelelően, s ami felszívódik belőle, az nem a csontokba épül be, hanem kirakódik az erek falára és a lágyszövetekbe. Az egész nyugati világ a csontritkulástól retteg, annak megelőzésére ajánlják a tejet, mely – a vizsgálatok szerint – nem erősíti a csontokat, illetve a mesterséges kalciumpótlást, mely – mint ez a legújabb vizsgálat is igazolja – több veszéllyel, mint haszonnal jár.

A megoldást ott kell keresni, ahol még nem volt csontritkulása az embereknek és nem is kellett kalciumpótlásról beszélni. A természeti népeknek elvileg jóval alacsonyabb a kalciumbevitele, csontjaik mégis erősek, a törés meglehetősen ritka náluk még idős korban is. A táplálkozás és csonterősség kapcsolatát vizsgáló kutatások mutatják, hogy nem feltétlen a bevitt kalcium mennyiségétől, hanem a felszívódástól és a szervezeten belüli hasznosulástól függ a csontbeépülés. A felszívódást a nyugati táplálkozásban lévő rengeteg antinutriens, azaz a tápanyagok és sók felszívódását gátló anyag (pl. gabonafélék, hüvelyesek) kifejezetten gátolják.

Másfelől a nap kerülése oda vezetett, hogy a nyugati népességben vészesen alacsony a D-vitaminszint. A D-vitamin K2-vitamin nélkül nem tudja megfelelően hasznosítani a kalciumot. A K2-vitamint elvileg a bélbaktériumok is termelik, de a nyugati táplálkozással tönkretett bélflóra csak keveset termel, és az rosszul is hasznosul.

A csonterősséget erősen meghatározza a sport, a mozgás. Egy évekig tartó vizsgálat eredménye szerint nem a tejfogyasztással, hanem csak a sportaktivitással volt arányos a csontok sűrűsége és erőssége.

A csontritkulás megelőzésére tehát javasolt a paleolit táplálkozás mellett az elegendő D- és K2-vitamin szedése, valamint sok mozgás, mindezt ugyanis kalcium tablettákkal pótolni képtelenség. (A teljes cikk a www.tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.)

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!