Keresés
Close this search box.

D-vitamint minden korosztálynak!

//

Az európai lakosság háromnegyedének szervezetében nincs elegendő mennyiségű D-vitamin, ezért 40 ország kutatói szorgalmazzák a közvélemény tájékoztatását a vitaminnal kapcsolatos ismeretekről.

D-vitamint minden korosztálynak!

A D-vitamin meghatározó szerepet tölt be szervezetünkben. Számos betegség megelőzésében nagy jelentőségű, így tartós hiánya komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ilyen például a csontritkulás (osteoporosis); izomgyengeség, izomtömeg megfogyatkozása; szív-érrendszeri panaszok (magas vérnyomás, érelmeszesedés, stroke); autoimmun betegségek (gyulladásos bélbetegség, rheumatoid arthritis); angolkór; mellrák, prosztatarák és vastagbélrák.

Az ember a D-vitamint főként természetes forrásból (90 %-ban) a bőrön keresztül kapja a napfény által, de aktív formájú D-vitaminná a máj és a vesék közreműködésével alakul. Így ezen szervek elégtelen működése gátolja, illetve megakadályozza a D-vitamin kialakulását.

D-vitamin nagyon kevés ételben található, ugyanakkor a napozókrémek használata szintén akadályozza a D-vitamin aktív formájának kialakulását (még az alacsony faktorszámú napozókrémek is).

Nem csak az idősek a veszélyeztetettek. Kiderült, hogy D-vitaminhiány kockázata ma már a fiatalokat és gyermekeket is érinti, akik a szabadban napozótejet használnak, vagy egész napot zárt helyen töltik. D-vitamin hiánnyal született csecsemők esetében megnő a rizikója a későbbi krónikus betegségeknek. Ezért nagyon fontos a várandós kismamák D-vitamin ellátása a terhesség és a szoptatás ideje alatt egyaránt. Erre ma már számos természetes készítmény kapható.

A javasolt mennyiség napi 800-1000 NE (Nemzetközi Egység) de nem túlzás a 2000 NE sem. Ez nyáron napozás mellett nem jelent gondot, télen viszont a megfelelő adag 1000-3000 NE között megfelelő. (x)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!