Keresés
Close this search box.

Gyógyítsd magad testmozgással!

//

Gyógyítsd magad testmozgással!

80 éves korom körül még csak úgy tudtam feljutni a hegyre, ha két ember karjába kapaszkodtam, magasabbra érve pedig összefogott kezükre ráültetve vittek fel. Amióta a hegyi túrákhoz megvettem a két botot, azóta a tudatosított bothasználattal, erőfelszabadító légcserével, kimerülés nélküli élményt, erőt, önbizalmat adó jó közérzettel, nem levegő után kapkodva érek fel a hegyre így 91 évesen is. Ez nem különleges képesség, hisz nem csak minden más anyag felett van hatalmunk, hanem saját testünk felett is.

Két fából készült sétabotomat gyógyászati segédeszközként használom hétköznapi járáshoz és túrához egyaránt. A két láb helyett négy végtag dolgozik, a nyújtott karok és a lábak ellentétesen mozdulnak. Mintha gerendán járnánk, lábainkkal egymás elé lépünk. Minden lépésnél keresztbe fordul a vállöv és a keresztcsont (egymás felé), erős gerincedző, keresztező, a külső és belső szervek vérkeringését frissen tartó, az agyféltekéket egyensúlyba hozó mozgást végzünk. Sarokról átgördülünk a féltalpcsonton, kiemeljük a mellkast, a laza nyaki gerinc hatására a fej elegánsan hátra mozdul, majd visszamegy a helyére. Az izmok összehúzásával és elernyedésével járó, vérpezsdítő, egész testre ható, izom- és csonterősítő mozgásinger nyomán leépülés helyett csontépítés jön létre. Minden mozdulat működésbe hozza az örömhormonokat, így fizikai és szellemi erőnk a duplájára növekszik.

E mozgásformát megszokva, javaslom, hogy később, bot nélküli járásnál is a mindkét agyféltekét jól működtető, vérkeringést frissen tartó keresztező mozgást alkalmazzák. Ezáltal sokszorosára növelhetik figyelemösszpontosító képességüket, erejüket és állóképességüket, megelőzve a gerinc- és lábpanaszokat, illetve enyhítve, vagy megszüntetve a már kialakult problémákat, fájdalmakat.

Szívből kívánom, hogy hozzám hasonlóan, mindannyian tapasztalják meg ezen áldásos hatásokat!

Végtelen szeretettel
Etka Anyó
Kártyikné Benke Etka, jógaoktató

Információ Kártyikné Benke Etka könyveiről, tanfolyamairól és az Etka-jógáról a www.etkaanyo.hu oldalon található.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!