Keresés
Close this search box.

Hatékony „fegyverek” úszógumi ellen

//

A 3-4. X után egyre makacsabbul tartják magukat a plusz kilók, amelyek észrevétlenül kúsznak fel. Vajon egy bizonyos életkor után már törvényszerű a súlytöbblet?

El kell fogadnunk, hogy az idő múlásával az alapanyagcsere – vagyis az olyan alapvető életfunkciók, mint a szívműködés, a légzés, az idegi működés – biztosításához szükséges energiamennyiség folyamatosan csökken. A belsőnkben zajló folyamat nyomai pedig külsőnkön is megjelennek. A lassuló anyagcsere melletti változatlan étkezési szokások miatt sajnos egyre inkább kerekedni fog a hasunk, nő az „úszógumi” és egyre több helyen vehetjük észre a kitüremkedő zsírpárnákat, emellett emésztési panaszok, székrekedés is jelentkezhet. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a sokadik X után már ne lehetnénk karcsúak, csinosak és fittek. A megoldás azonban semmiképpen sem lehet a tápanyag- és vitaminhiányt előidéző drasztikus fogyókúra, amely hosszú távon csak a jojó-effektust készíti elő.

Az anyagcserét befolyásoló legfontosabb tényezők a kor, a nem, a táplálkozás, a fizikai aktivitás és az élvezeti cikkek. A plusz kilók elleni harc egyben az egészséges életmódra való törekvésünket is jelenti, éppen ezért a túlsúly elkerülése érdekében természetesen nem a koffein és a nikotin anyagcsere serkentő hatására kell építeni. Az idősödéssel jelentkező zsírpárnák ellen a legjobb fegyverek a rendszeres mozgás és a megfelelő étkezés. De mit nevezhetünk rendszeresnek és megfelelőnek?

A legtöbb kutatás fókuszában a túlsúlyos, vagy a már elhízott személyek problémájának megoldása áll. A plusz kilókat azonban megelőzni mindig jóval egyszerűbb, mint a már kialakult súlyfelesleget ledolgozni. A bostoni Harvard Medical School kutatói ezért 34 079, átlagosan 54 év körüli hölgy részvételével végezték el 13 éven át tartó vizsgálatukat, melynek során a testsúly megtartásának lehetséges módszereit kutatták. Az eredmények alapján a napi egy óra testmozgást végző, normál testsúly és BMI értékekkel rendelkező hölgyek a kutatás végéig tartották eredeti testsúlyukat, az ennél kevesebbet mozgó csoport tagjainál azonban a vizsgálat végére súlyfelesleg jelentkezett.

Testmozgás alatt nem feltétlenül a megerőltető edzésekre kell gondolnunk. A vizsgálatban részt vevő hölgyek esetében a napi 60 perces mozgás nagy részét olyan hétköznapi tevékenységek biztosították, mint a séta, kerékpározás, vagy az unokákkal való közös játék. Akik ennél intenzívebb mozgásformát választottak, például könnyű futás, tenisz, vagy úszás, már napi 30 perc mozgással is sikeresen védekeztek a súlyfelesleg megjelenése ellen.

Idősebb életkorban fontos az életmódváltás előtt a valós egészségi állapot felmérése, hiszen ha a túlsúly mellett más alapbetegségek is jelen vannak, másképpen kell megtervezni a mozgás- és a táplálkozási szabályokat.

dr. Keresztényi Zoltán
humánkineziológus
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!