Keresés
Close this search box.

Hormonok nélkül, barátcserjével

//

A természet ajándékait, a gyógynövényeket már az ókori görögök is sikerrel alkalmazták, például hormonális problémák kezelésére, ezek egyike volt a barátcserje.

Hormonok nélkül, barátcserjével

Megfigyelték, hogy a barátcserje hatására lényegesen csökkent a meddőség, a menstruációs, klimaxos panaszok száma és mértéke. Ezt a növényt, illetve kivonatát manapság is hatékonynak ítélik. Az egyik legismertebb orvosi lap, a British Medical Journal közölte, hogy 1634 nőbetegben ez a készítmény csökkentette az ún. premenstruációs tüneteket, rendezte a menstruációs zavarokat és jelentősen csökkentette a meddőséget is. Ezt a megfigyelést egészítették ki azzal, hogy a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők számára is kedvező hatásúnak bizonyult, jelentősen mérsékelte az autoimmun gyulladás tüneteit is. Ezt a növényi kivonatot javasolta 2010-ben az Európai Orvosok Szövetsége is.

A barátcserjében különböző biológiailag hatásos anyagok – többek között flavonoidok és glükozidok – találhatók. Fontos tudni, hogy hormonokat nem tartalmaz, jótékony hatásának lényege az agyalapi mirigy működésének serkentése, szabályozása, illetve – közvetett módon – a menstruációs ciklus szabályozását segítő progeszteron hormon termelésének növelése, ami lényegesen javítja meddőség esetén a fogamzás esélyét. Fontos megállapítás volt az is, hogy csökkenti a prolaktin-szintet, ami nemcsak meddőség, de premenstruációs szindróma (PMS) esetén is hasznos. A barátcserje hatóanyagai csökkentik autoimmun pajzsmirigybetegségben az antitestek szintjét. Fentieken kívül a barátcserjéből készített kiegészítő szedése tehát ajánlható: hőhullámok, éjszakai izzadás, PCOS, kóros elhízás és depresszió esetén.

Házilagos kivonat: a frissen szedett barátcserje magvakat tisztítás után átdaráljuk, üvegbe tesszük, felöntjük 96%-os alkohollal és csavaros tetővel lezárjuk. 10-14 napig érleljük, közben mindennap 2-szer alaposan felrázzuk. Végül leszűrjük, az ázalékot vízzel átforraljuk. Szűrés után annyit adunk belőle az alkoholos kivonathoz, hogy 38-40%-os hígítást kapjunk. Napi 3×10-20 cseppet fogyasztunk belőle.

A növény magjából készült porból napi 2 g, vagy 2-4 kapszula, 1-2 teáskanálnyi, a gyárilag előállított cseppből pedig 20-30 csepp (180 mg) javasolt. Alkalmazása a kívánt hatás eléréséhez, legalább 3 hónapon át szükséges. Mellékhatásokat nem észleltek.

Terhesség, szoptatás ideje alatt és fogamzásgátló készítmények mellett nem szedhető.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus főorvos
www.endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!