Keresés
Close this search box.

Kipihenni vagy kiizzadni?

//

Az ősz beköszöntével, egyre gyakrabban náthásodunk be és az influenzát sem könnyű ilyenkor elkerülni. A legújabb kutatások bizonyítják, hogy rendszeres testmozgással megelőzhetők az ilyen jellegű betegségek, ám szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a túl intenzív sport akár még árthat is a betegnek.

Az American College of Sports Medicine ajánlása szerint, a hét legalább 5 napján végzett 30 perces, közepes intenzitású edzés hatékony védelmet jelent a felső légúti fertőzésekkel szemben. Ugyanakkor a túlzásba vitt, intenzív mozgás éppen az ellenkező hatást fejtheti ki: legyengíti az immunrendszert, így szabad utat enged a vírusoknak, baktériumoknak. Jó hír a fitnesz megszállottjainak, hogy a hét legtöbb napján végzett 30-60 perces edzés legalább 40%-kal lerövidíti a gyógyulási időt.

Akik már megbetegedtek:

Érdekes megfigyelés ugyanakkor, hogy a közepesen intenzív, rendszeres testmozgást végző emberek könnyebben vészelik át a szezonális betegségeket, és náluk az influenza elleni oltás is kevesebb mellékhatással jár.

Dr. Bányai Tamás
ortopéd- és sportorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!