Keresés
Close this search box.

Szívszorító érzés, gyomortáji fájdalom

//

Nehézlégzés, mellkasi szorítás, égő érzés a has felső részén – a felsorolt tünetek könnyen összetéveszthetők a szívinfarktus jeleivel, ám sok esetben nem kardiológiai panasz, hanem a gyomor betegsége, a GERD, vagy közismertebb nevén reflux áll a háttérben, melyet rossz táplálkozási szokások, dohányzás, vagy túlzott mértékű stressz is okozhat.

Gyomorégés: népbetegség

A gasztroenterológiai rendeléseken előforduló leggyakoribb panaszok egyike a gyomorégés. Szerencsés, ha a betegek szakorvoshoz fordulnak a probléma kezelésével, sokan ugyanis házilag, gyomorsav lekötő szerek szedésével igyekeznek orvosolni a problémát Az öngyógyítás azonban ez esetben sem kifizetődő. Pusztán a gyomorégés enyhítésére szolgáló szerek segítségével tartós javulás nem érhető el. Ugyanakkor a gyomorégés hátterében számos probléma, szervi elváltozás is állhat, melyek kezelése nélkül a panaszok szintén nem szüntethetők meg véglegesen.

Súlyos szövődmény: fekélyek

Reflux betegségben az égő érzést a nyelőcsőbe visszajutó gyomortartalom okozza. A panaszok a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom gyengesége miatt alakulnak ki, mely csecsemőkorban még természetes és a gyermek fél-egy éves korára rendszerint megszűnik. Felnőttkorban a gyomor záróizmának gyengülését fokozhatja a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás és a stressz is. A kezeletlen gyomorégés tünetei idővel rosszabbodhatnak.

Amennyiben az állapot tartósan fennáll, a savas gyomortartalom károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját, ami normálisan csak a semleges vegyhatást tűri. Így a nyelőcsőben fekélyes elváltozás alakulhat ki. Ez már a reflux betegség súlyos formáját jelenti. Hosszú ideig tartó erős savas-maró hatás a gyomor nyálkahártyán is károsodást válthat ki, melynek a következménye a gyomorfekély. Amikor a savas gyomornedv pH-ja a nyombélbe érve sem semlegesítődik, akkor hozza létre a nyombélfekélyt.

Ismerje fel idejében!

A reflux korai felismerésével és kezelésével sokat tehet a súlyosabb szövődmények megelőzéséért. Ne legyintsen tehát, ha a következő panaszokat észleli:

Szükséges vizsgálatok

A reflux eszközös vizsgálatokkal – gyomortükrözés és 24 órás nyelőcső pH-mérés – igazolható. Kevésbé használható a hasi ultrahang vizsgálat, de egyéb eredetű hányásos, hasfájásos panaszok kizárása miatt elengedhetetlen ennek elvégzése is. A gyomortáji panaszok kapcsán, különösen, ha azok hasmenéssel, puffadással társulnak, felmerülhet az ételallergia, vagy ételintolerancia gyanúja is. Ez esetben allergia vizsgálatra is sor kerülhet. A gyomorfekély kialakulásában a Helicobacter pylori nevű baktériummal történő fertőzés is szerepet játszhat. Amennyiben a problémát valóban fertőzés okozza, kombinált antibiotikus kezelésre is sor kerülhet.

Változtasson életmódján!

A reflux kezelésében kiemelt figyelmet kell fordítanunk a helyes táplálkozásra. Enyhe esetben elegendő lehet a táplálkozással bevitt károsító anyagok kerülése: ne fogyasszon a beteg savanyú, túl fűszeres ételeket. Kerülni érdemes az alkoholt, kávét, csokoládét, édességet, sőt, még a dohányzást is. Gyakran, de keveset kell ennie, mert a túlterhelt gyomorból nagyobb a valószínűsége a visszacsorgás létrejöttének.

dr. Hidvégi Edit
egyetemi adjunktus, gyermekgyógyász, gasztroenterológus szakorvos
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!