Keresés
Close this search box.

Szívvédelem testmozgással

//

Tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás távol tartja a plusz kilókat, segít a stressz legyőzésében, jó közérzetet biztosít, emellett nemcsak hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, de képes megelőzni bizonyos betegségek kialakulását, sőt fontos szerepet játszik kezelésükben is, ezáltal észrevétlenül lassítja az öregedési folyamatot.

Már mindenki kívülről tudja az egészséges életmód alapelveit: káros szenvedélyek – dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás – mellőzése, magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételek kerülése, rendszeres testmozgás. Évente mégis több ezren halnak meg szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek következtében.

Sajnálatos módon, hazánkban drámaian nő a túlsúlyos, magas vérnyomástól, cukorbetegségtől, magas koleszterinszinttől szenvedők száma. Ennek oka egyértelműen a nem megfelelő étkezési szokások és a mozgáshiányos életmód terjedésében keresendő. A kezdeti eltéréseket idejében észrevéve, megelőzhetjük, a kórfolyamatot, vagy kialakult kórkép esetén visszafordíthatjuk, megelőzve a még súlyosabb betegségek (pl. szívinfarktus, agyvérzés) kialakulását.

A szív- és érrendszeri betegségek „közös előszobája” a metabolikus-x szindróma. A beteg laboreredményei ebben az állapotban eleinte csak minimális eltéréseket mutatnak: magasabb cukor-, koleszterin- és vérnyomásértékek jelezhetik a kezdődő komolyabb kórkép kialakulását. A pácienseken jelentkezik már némi túlsúly, kinél több, kinél kevesebb. Férfiaknál sokszor a potenciazavar a fenyegető érrendszeri szövődmények első klinikai jele. Súlyosabb esetben a beteg észleli már magán a szív- és érrendszeri betegségek kezdeti tüneteit, úgymint fáradékonyság, nehézlégzés, melyek gyakran emelkedőn járás, lépcsőmászás, hólapátolás vagy egyéb fizikai, esetleg lelki terhelés közben jelentkezik.

A rendszeres, minimum heti 3 alkalommal végzett, minimum 1 órás mozgás nemcsak kellő edzettséget biztosít, de segítségével – különösen megfelelő étkezési renddel kiegészítve – a magasabb vércukor, vérzsír és vérnyomásértékek is normalizálhatóak.

Az életmód-terápia elkezdése soha nem késő! A szakszerűen végzett fizikai aktivitás hatására a szív izomzatában olyan kis hajszálerek alakulnak ki, amelyek képesek átvenni többé-kevésbé a beszűkült vagy elzáródott koszorúerek szerepét, így biztosítva a szív jobb vér- és oxigén ellátottságát. Így szakorvosi felügyelet mellett végzett speciális testmozgás még azok számára is jelentős előnyökkel jár, akik akár már szívinfarktuson is átestek, és állapotuk javítására már sem műtéti, sem további gyógyszeres lehetőség nincsen.

Számos kutatási eredmény bizonyítja, hogy a mozgás kulcsfontosságú szerepet játszik a daganatos betegségek elkerülésében is azáltal, hogy hatására fokozódik a daganatölő sejtek száma és aktivitása. A „soha nem késő” szlogen ebben a betegségcsoportban is igaz: nemcsak a daganat-megelőzésben van fontos szerepe a testmozgásnak és a túlsúly elkerülésének, hanem bizonyos daganatos betegségek kiújulását is bizonyítottan gátolja a kemoterápia vagy műtéti kezelést követően megkezdett helyes életmódprogram.

Így összegezve elmondhatjuk, hogy hazánk vezető halálokainak, nevezetesen a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében egyaránt alapvető szerepe van a rendszeres testmozgásnak, mint az életmód-terápia részének. Segítségével a beteg életkilátásai jelentősen javulnak, idejében kezdve pedig számos súlyos betegség teljességgel megelőzhető.

dr. Marton Anna
kardiológus főorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!