Keresés
Close this search box.

Védjük ki az infarktust fogápolással!

//

Az elhanyagolt szájhigiénia a fogászati betegségek mellett éppolyan jelentősen növeli a tüdőgyulladás, a szív- és érrendszeri betegségek, sőt, a demencia, az elbutulás kialakulásának kockázatát. Ezek az összefüggések sajnos még nincsenek benne a köztudatban.

Védjük ki az infarktust fogápolással!

A leginkább fenyegető veszély a szívbetegségekre vonatkozik, hiszen mindkét nem körében ez a vezető halálok. Amerikai adatok szerint, az USA-ban évente 785 ezer ember kap infarktust, és másik 470 ezer esik át a többedik szívrohamán. Sokan tudják, hogy kordában kell tartani a koleszterinszintet és a vérnyomást, ám kevesebben, hogy ugyanilyen fontos követelmény a fogak tisztántartása.

A Bristol University és a dublini Royal College of Surgeons of Ireland mikrobiológusai szerint azoknak, akik nem fordítanak kellő figyelmet a szájhigiéniára előbb vagy utóbb számolniuk kell a fogínyvérzéssel, ami a szájüregben található mintegy 700 féle kórokozónak biztosít bejutást a véráramba.

Az erekben ezek a kórokozók találkoznak a véralvadásért felelős trombocitákkal, és összetapadásra késztetik azokat. Az így keletkező vérrögök pedig részlegesen elzárják az ereket, fokozva a szívroham veszélyét. A tudósok szerint, olyan szájüregi baktériumok, mint a Streptococcus gordonii és a Streptococcus sanquinis nem csak általánosságban veszélyesek, de a szívbetegségek szempontjából önálló kockázati tényezőnek számítanak. Tehát hiába foglalkozunk sokat az egészségünkkel, ha elhanyagolt a fogazatunk, a szájüregünk.

Nem elegendő a napi egyszeri sikálás, napi két fogmosás kell a kardiovaszkuláris egészség fenntartásához.

Tanácsok a „szívvédő” fogmosáshoz:

dr. Strémen Zsófia
fogszakorvos, mosolytervező specialista
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!