Keresés
Close this search box.

A szív és érrendszer védelme a Hagyományos Kínai Orvoslás szemlélete alapján

//

A Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) számos életmódbeli tanácsot ad a szívbetegségek kialakulásának megelőzése érdekében.

A szív és érrendszer védelme a Hagyományos Kínai Orvoslás szemlélete alapján

Táplálkozás terén, kalória- és zsírszegény, viszont telítetlen omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, gyakori halfogyasztást ajánl. Kerüljük a sok só, cukor, transzzsírsavak (margarin, rántott ételek), a többször használt olaj fogyasztását. A TCM a piros gyümölcsöket és terméseket – a gránátalmát, galagonyát, jujubát, fafülgombát, balzsamkörtét, lótuszmagot, szőlőt és más magas polifenoltartalmú gyümölcsöket – jó hatásúnak tartja a szívre nézve. Általános szabály, hogy csak 80%-ig lakjunk jól, inkább együnk gyakrabban!

Napi testmozgás terén, ne kimerítő sportolást, hanem inkább lassú, kitartó erőfeszítést végezzünk. A szívbetegségek megelőzésére legjobb a napi legalább 45 perces séta, vagy az úszás. A láb mozgatása elsőrendű feladat, mivel fontos oxigénfelvevő terület a szív számára. Ne erőltesse meg magát, különösen nyáron ne! A kínai mondás szerint „az izzadtság a szívtől vonja el a nedvességet”.

Kerüljük a dohányzást, a rossz levegőt!

Biológiai óránk szempontjából, a szívmeridián számára a déli 11–13 óra közötti időszak a legfontosabb, ilyenkor rendszeres fél órányi pihenővel csökkenthetjük az infarktus kialakulásának veszélyét.

A TCM szerint, a szívbetegségek legfontosabb ellenszere a jókedv, nyitottság, pozitív mentalitás, a baráti társaság, vagy egyedül élők számára a házi kedvencek. Kerülje az egyedüllétet, keresse a társaságot!

A kínai egészségápolás szerves része reggel és főként este a szív- és szívburok-meridián-masszázs. Lazán összezárt jobb ököllel ütögessük meg 20-szor egymás után a bal kar következő 5 pontját felülről lefelé haladva: vállízület, bicepsz, a könyökhajlat, alkar és csukló. Ez a gyakorlat erősíti a szívizmot és csökkenti a szívinfarktus veszélyét.

Közép Európai Hagyományos Kínai Orvosi Egyesület

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!